Напишете дума/думи за търсене

8 вида кашлица при бебето

Ако кашлицата при бебето продължава повече от 1 седмица, задължително се свържете с вашия лекар за съвет.

Суха кашлица при бебе

Сухата кашлица обикновено е причинена от подуване на горната част на дихателните пътища. Дължи се на вирус, но също така може да дойде от алергии или промяна в температурата през нощта. Децата под 3 са най–изложени на риск за суха кашлица, защото дихателните им пътища са много тесни.

Магарешка кашлица при бебе

Магарешката кашлица е известна също под наименованието коклюш, става все по–рядка благодарение на широкото използване на ваксината дифтерия. Дете с магарешка кашлица обикновено кашля нон–стоп за 20–30 секунди, а след това се бори да диша преди следващия пристъп на кашлица да започне. Вашето бебе може да има и симптоми на настинка като кихане, течащ нос и лека кашлица за срок до две седмици преди по–тежка кашлица да започне. Магарешката кашлица може да бъде много тежка, особено при бебета на възраст под една година.

Кашлица при бебе с хрипове

Ако вашето бебе има хрипове при дишане и издишване, това може да означава, че долните му дихателни пътища са подути. Това може да бъде причинено от астма или бронхиална вирусна инфекция. Хрипове също може да се получат, ако в долните дихателните пътища попадне чужд обект.

Нощна кашлица при детето

Кашлицата се влошава през нощта, когато бебето ви е настинало, слузта от носа и синусите може да изсушава гърлото и предизвика кашлица по време на сън. Астмата също може да предизвика нощната кашлица, защото дихателните пътища са по–чувствителни и раздразнителни през нощта.

Дневна кашлица при бебето

Опитайте да се уверите, че нищо в дома ви като ароматизатор, домашни любимци или дим, особено тютюнев дим, не причиняват кашлицата при детето ви.

Кашлица при бебе придружена с висока температура

Дете, което има кашлица, леко повишена температура и хрема, вероятно има обикновена настинка. Но кашлица с температура от 39° C или по–висока понякога може да е заради пневмония, особено ако бебето диша бързо и отслабено. В такъв случай се свържете с вашия лекар веднага.

Кашлица при бебе с повръщане

Децата, които кашлят много – често и започват да повръщат. Също така дете, което има кашлица от настинка или обостряне на астма може да повърне, ако много голямо количество слуз се влива в стомаха му и причинява гадене. Обикновено това не е причина за тревога, освен ако повръщането не спира.

Постоянна кашлица

Кашлица, причинена от настинка, поради вируси може да продължи дълго време. Астмата, алергиите или хроничната инфекция на синусите или дихателните пътища също могат да доведат до продължителна кашлица. Ако кашлицата при бебето продължава повече от 1 седмица, задължително се свържете с вашия лекар за съвет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ