Напишете дума/думи за търсене

Как да изберем нашия топ матрак за дома?

Матракът за легло трябва да отговаря на няколко изисквания: да е удобен, да поддържа анатомичните особености на гръбначния стълб, да насърчава добрия сън, да не се руши, да има оптимални размери и приемлива твърдост. Полезно е да знаете дали да купувате пружинен или безпружинен продукт, каква основа да закупите за детско легло.

Когато избирате матрак за сън, трябва да помислите кои негови качества са най-подходящи за конкретен човек. За хората с по-високо тегло е важно конструкцията да има добри пружини, да не се огъва под тежестта на тялото, да поддържа формата си. При прекомерно изпотяване ще ви трябва пълнител, който добре абсорбира влагата, изсъхва бързо и не задържа неприятна миризма.

Производителите предлагат две категории продукти:

Пружинни матраци. С независим пружинен блок, по-скъпа и висококачествена версия на основата за спане. Колкото повече пружини има на 1 кв. м., толкова по-добре основата държи теглото на тялото, проявява се ортопедичен ефект. За постоянна употреба е препоръчително да изберете независим пружинен блок, в която всяка единица е опакована в отделна торба от плътна тъкан, за да се създаде еластичност на конструкцията. Важно: натискът върху една пружина не влияе върху положението на съседните елементи или отклонението е незначително. Съвременната система позволява да се разпредели равномерно телесното тегло, на двойно легло, единият от съпрузите може спокойно да легне и да не смущава другия - няма „вълнист ефект“.

Безпружинни матраци. Като основа производителите предлагат еластичен материал с равномерна структура. Продуктът за сън има различни видове пълнители: от мек естествен латекс до твърд кокос. Производственият материал е синтетичен или естествен. Дори след използването в продължение на няколко години не се появява неприятно скърцане, което ви позволява да спите комфортно. При безпружинните матраци няма електростатични и магнитни ефекти върху тялото. Лекарите препоръчват тази категория основи за сън на деца и юноши. Важно е да вземете предвид степента на твърдост: от 12-годишна възраст се нуждаете от по-еластичен матрак, за да предотвратите изкривяване на гръбначния стълб.

Новите матраци, които се предлагат на пазара, са висококачествени и удобни, но тези им качества в повечето случаи означават и по-висока цена. Ако усещате, че вашият стар матрак е изгубил комфорта и удобството, с което ви е дарявал, но не разполагате с възможността да го смените - има решение! Производителите предлагат топ матраци, които да добавите върху матрака. Така отново ще спите спокойно и ще се радвате на качествен сън.

На какво да обърнете внимание, когато избирате топ матрак?

- най-важното, което трябва да съобразите - това е дебелината на топ матрака. Обикновено ще откриете топери с височина между 3-10 см. Ако целта ви е да покриете неравностите върху стари матрак, тогава ви съветваме да изберете по-плътен топ матрак, за да се чувствате максимално комфортно.

- материалът, от който е изработен топерът, също е от значение. Тук разнообразие не липсва - памук, вълна, латекс, мемори пяна и др. Няма грешен избор, но е добре да съобразите материала с вашите нужди. Памукът и латексът са чудесен вариант за хората с алергии. Вълната запазва топлината и е подходяща за студените дни. Мемори пяната пък се оформя спрямо извивките на вашето тяло.

- Цената и производителят са още един фактор, на който да обърнете внимание при покупка. Ценовият диапазон варира, така че направете проучване на търговците и продуктите, които предлагат. Така ще намерите оптимално отношение между цена и качество, което няма да натежи на бюджета ви.

Преди да закупите вашия топ матрак, трябва да се консултирате с опитни търговски консултанти, да разберете мнението на роднини и приятели. Височината, телесното тегло, състоянието на гръбначния стълб, склонността към алергии, здравето на опорно-двигателния апарат са важни нюанси, които трябва да се имат предвид при избора.