Напишете дума/думи за търсене

Английско българче от София увеличи династията на Тодор Колев

Щастливата майка Теодора и малката Джейна

В Шуменския род има моден шивач, наречен Адама, много артисти, джудист и един присъединил се британец

Актьорът Тодор Колев, светла му памет, вече има правнучка. Кръстената на него внучка Теодора на 5.5.2020 г. - каква дата само! - роди дъщеря. С бащата англичанин Джоузеф Гуд я кръстиха Джейна.

Ако след години Джейна избере киното и сцената, ще бъде актриса четвърто поколение в рода Колеви.

Петър Колев и съпругата му Виктория полагат основата на рода Колеви, а малкият Тошко е първият филиз на родословното дърво. Появява се на бял свят на 26 август 1939 г.

По-късно в семейството ще се роди и втори син - Петър, който ще направи име в спорта джудо.

Бащата е шивач със собствена модна фирма и магазин, които имат клиенти и в София, както и 14 работници. Понеже цялото оборудване е на немската фирма “Адам”, Адама става и прякорът на модния шивач. Първородният

Тодор първо ще е

малкото Адамче,

а после - също Адама

През есента на 1962 г. от втория опит Тодор Колев влиза във ВИТИЗ. Сприятелява се с Николай Николаев, който след години ще стане известен като Бате Николай.

Двамата бързо се надушват “като крастави магарета” и разбират, че са от една кръвна група. И двамата се женят още във втори курс. Николай, който изпреварва приятеля си с един месец - за студентката по режисура Маргарита Вълкова, Тодор - за колежката си Адрина Палюшева.

И двете са

големи красавици,

но и двете са по-високи от съпрузите си. За да поизравнят положението, двамата си купуват бомбета. Късно една вечер двете двойки се прибират от гости и са почти сами в трамвая.

Качват се две не много едри момчета и започват да закачат жените. Тодор и Николай тръгват да ги защитават. Обаче ония двамата хващат перифериите на бомбетата и ги нахлупват до брадичките им. Става скандал, ватманът спира трамвая, идва милиция. Потърпевшите искат двамата хулигани да бъдат арестувани. “Как ще ги арестуваме, бе - възкликва единият от милиционерите. - Това са известните боксьори братя Ставреви!”

Когато завършват института, Тодор Колев знае, че няма никакъв шанс да остане в София, но казва на комисията, че иска да бъде разпределен в театъра на град, който започва с буквата С. Комисията, изглежда, не обичала шегите и го праща точно в Смолян.

На сцената на Родопския драматичен театър Тодор Колев играе само в една постановка - Николай в “Необикновен процес” от Мария Симова, режисьор Реджеб Садъков.

Партнира му актрисата Ивана Джеджева, която след това отива в Бургаския театър и там става съпруга на Недялко Йорданов. А пък Тодор и Недялко ще се срещнат за първи път в Шумен и ще останат приятели за цял живот.

Докато е в Смолянския театър, излиза “Цар и генерал”, с който дебютира в киното Тодор Колев. Съпругата му си прави майтапи: “Ало, мъжът ми е киноартист!”. След години той ще напише, че жена му се подигравала и му било кофти.

В Смолян Адриана Палюшева забременява и двамата с Тодор Колев използват този факт, за да избягат от Родопите чак в родния град на актьора. А там - ново двайсе.

Адриана - “хубавичка и младичка”, по думите на самия Тодор, веднага я вземат в театъра, но за “шуменското чедо и шуменския възпитаник” място няма!

Преди Нова година все пак го назначават и тук на родна сцена той получава първата си главна роля в театъра - Петьо в “Ние не вярваме в щъркели” от Недялко Йорданов. Само след няколко представления пиесата е спряна след скандал с класово-партиен дъх.

На 22 септември 1966 г. Адриана

ражда дъщеря им Албена,

бързо се възстановава

и е поканена да играе във Варна.

Тодор тръгва с нея, макар че място за него в театъра и там няма. Но пък има доста заведения, където би могъл да свири и пее на воля.

И тогава “като манна небесна” идва поканата на Крикор Азарян да го включи в групата на Пловдивския театър. И каква група само: Цветана Манева, Илка Зафирова, Стефан Мавродиев, Антон Горчев и съпругата му Соня Маркова, Северина Тенева, Елена Райнова, Руси Чанев, Милен Пенев, Адриана Палюшева, Елена Баева, Добромир Манев... Към 15-16 току-що или наскоро завършили ВИТИЗ жадни за игра и слава артисти. Чудо е!

Докато е в Пловдив, Тодор Колев печели първото си отличие. В Националния преглед на българската драма и театър за 1969 г. той получава първа награда за мъжка роля за участието си в пиесата “Лодка в гората” на Хайтов.

Приза поделя с Георги Калоянчев за “Старчето и стрелата” и Апостол Карамитев в “Монахът и неговите синове”. Може да се каже, че вече дели мегдан с най-големите в професията.

През 1969 г. пловдивската трупа се разпада. Директорът на театъра Слави Генев е уволнен. Младите артисти искат поста му да заеме Крикор Азарян. След като това не става, една част от актьорите отиват в Пазарджик, а друга, сред които е и Тодор Колев, идват в София.

Теодора и Джоузеф - млади, красиви и влюбени
Теодора и Джоузеф - млади, красиви и влюбени

Иван Кондов, който е директор на “Сълза и смях”, го взема в трупата си. Започва софийският театрален живот на Тодор Колев. Той е нашумяло име в Пловдив, но тук е София, бабам, София!...

“Не те назначавам като звезда! Това да ти е ясно. Идваш обикновен артист в този театър.” Думите са на Николина Томанова към Тодор Колев.

Тя е новоназначен директор на театър “София”, той - безработен след скандалното напускане на “Сълза и смях”. Причината - обърква датата на представление и не се явява на сцената, поради което то пропада.

Въпреки предупреждението на Николина Томанова Тодор Колев става все по-известен и популярен и постепенно придобива звезден статус. Благодарение на театъра, киното, шоупрограмите, песните си и, разбира се, телевизията.

И докато в Театър “София” започва бавно, но сигурно да се катери по стълбата нагоре, за да стигне върха си в “Човекоядката”, в киното прави скок. Дължи го на Методи Андонов и филма “Козият рог”.

Междувременно Тодор Косе развежда с Адриана Палюшева. Те се разделят и физически - тя играе в Пазарджишкия театър, той идва в София, - и творчески. Палюшева е горда и не иска Тодор да й ходатайства за назначение в “София” или друг столичен театър. Смята, че ролите, които ще получи, ако са заедно, ще бъдат благодарение на него.

По-късно Палюшева се омъжва за Павел Поппандов, двамата имат дъщеря, която се казва Лили. А Тодор заживява с Доротея Тончева.

И двамата са звезди в Театър “София” , снимат и в киното. Често пътуват из Европа. И отново като при Палюшева, между тях възниква творческият проблем - в един момент той дръпва рязко напред, при нея се получава известен застой. Разделят се, но нерядко играят заедно. Във филма “Царска пиеса” например са съпрузи.

Доротея се омъжва за поета Стефан Цанев,

Тодор се жени за

своята съгражданка

от Шумен Йорданка

Някога са живели през две улици. Тя е пред изселване от столицата, защото няма софийско жителство.

И със забрана да пътува в чужбина, защото била съпруга на белгийски търговец на оръжие. След смъртта му искали да изселят от София Йорданка и дъщеря й Анриет.

С “връзки” благодарение на своята известност Тодор решава проблемите. Двамата изживяват медения си месец с екскурзия до Англия и Франция. Не така стои въпросът с разкошната къща на Йорданка в Симеоново, която вече е конфискувана от държавата. Тодор Колев успява да я купи отново. Там се ражда синът им Александър.

В семейството обаче

се настанява

ревността

- болезнена от нейна страна. Заминава за Канада, където Тодор Колев е съветник в българското посолство. Там Йорданка изкарва курсове по китайска медицина. След края на мандата му отказва да се завърне в България и така двамата се разделят.

Синът им Александър е музикант барабанист, свири в група. През 2015 г., само три месеца след смъртта на баща си Тодор, той се жени за Ани Тенева, пиар и рекламист. След двегодишен брак се развеждат. Разделят се без скандали, дъщеря им Изабела остава при майка си.

Третата съпруга на Тодор Колев се казва Мария. Когато е на 6-7, години бяга с родителите си от България в Италия. След шест месеца в бежански лагер семейството успява да се пресели в САЩ. Когато Мария завършва гимназия, се връща с майка си в България. Бащата остава там.

Двамата с Тодор Колев се запознават с Благоевград. Той се снима във филм, тя е любопитен наблюдател. След много перипетии на 2 май 1998 г. двамата се женят.

Това е първата

женитба на актьора,

която е църковна

- венчават се в Килифаревския манастир.

Междувременно дъщерята Албена пораства и един ден казва на баща си, че ще кандидатства във ВИТИЗ. Той не я спира, но и не й помага в подготовката за изпитите.

Албена завършва института през 1989 г. в класа на проф. Крикор Азарян и приема спокойно разпределението в Плевен. Тогава това е задължително и всички (почти) млади актьори започват някъде от провинцията.

Първата роля на Албена в местния театър е на Водещата в пиесата за деца на Недялко Йорданов “Страшни смешки, смешни страшки за герои със опашки”. След Плевен Колева работи в театрите на Сливен, Благоевград и Пазарджик, в софийските “Сълза и смях”, МГТ “Зад канала” и Сатирата. Сега е в Народния театър. С баща си игра в тв сериала “Сутрешен блок”.

Албена е омъжена за Венцислав Кулев, също завършил ВИТИЗ. Той дебютира в киното още като ученик през 1978 г. във филма “Бягай... обичам те” на Рашко Узунов.

След 7 години по театралните сцени в страната се отдава на журналистика и драматургия. Работил е в БНР и БНТ, има рекламна агенция. Една от пиесите му се казва “Премиер за един ден”. Сигурно и вие усещате алюзията със заглавието на филма “Господин за един ден”, в който в главната роля блестеше Тодор Колев, тъстът на Венци Кулев.

Двамата с Албена са против дъщеря им Теодора да става актриса. А и тя дълго време им обещава, че няма намерение да ги последва в професията.

“Като малка идваше с мене на представления и стоеше зад кулисите - разказва майката Албена. - Миризмата на сцената й стана близка. Във важен момент не бива да оказваш влияние върху детето си - можех да я направя нещастна, ако й забранявах. И й казах, че тя трябва сама да избере, че каквото и решение да вземе, цял живот ще го носи на гърба си...”

Тодор Колев също е

против внучката му

да учи в НАТФИЗ

Но когато Теодора взема категорично решение, той й помага за изпитите. При кандидатстването й обаче почти никой не знае за роднинството й с големия актьор.






Паметникът на актьора в родния му град Шумен
Паметникът на актьора в родния му град Шумен

Теодора влиза в НАТФИЗ от втория опит, както и дядо й Тодор във ВИТИЗ. Той - в класа на проф. Кръстьо Мирски, но заради разделянето на класа завършва при проф. Николай Люцканов, тя започва при проф. Стефан Данаилов и се дипломира при проф. Ивайло Христов.

55 години след като Тодор Колев дебютира в тв сериала “Произшествие на тихата улица”, неговата внучка Теодора Венциславова Кулева изиграва първата си роля в телевизията. Екипът на “Откраднат живот” я кани за ролята на дъщерята на София Кузева, която помним от филма евъргрийн “Вчера”.

“Аз не съм от тези

хора, които са

с болна амбиция

- казва внучката на Тодор Колев в интервю. - Искам да стигна дотам, че достойно да нося неговото име, и ако гледа отнякъде, да си каже - да, тя в крайна сметка стана добра актриса. Когато животът ти е белязан от такъв голям талант, трудно можеш да го надскочиш, но искам да стигна дотам, че да правя ролите си с достойнство и публиката да ме уважава...”

Теодора вече се е снимала в киното - в малка роля в комедията “Корпус за бързо реагиране”. Била е и гост актьор в Народния театър, където играе в две постановки - “Дългият път на деня към нощта” и “Животът е прекрасен”.

През януари 1919 г. Теодора ce oмъжва зa приятeля cи Джoузeф Гуд и заживява c нeгo в Лoндoн. Това е причината тя да нaпуcне ceриaла “Oткрaднaт живoт”.

Но ето на житейската сцена вече е малката красавицаДжейна Джоузеф Гуд...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ