Напишете дума/думи за търсене

Забременях, когато спрях да се фокусирам над тази мисъл

Натрупващият се стрес е нормално и естествено следствие от хилядите отговорности, задължения и ангажименти, които имаме през деня. Той обаче не оказва здравословно влияние върху организма, а също и върху репродуктивното здраве.

Когато сме в състояние на силен стрес, телата ни сами, по естествен път противодействат на опитите за зачеване. Нивата на адреналин, генерирани в такива ситуации, отправят сигнал към организма, че условията не са идеални за забременяване.

В допълнение, хипофизната жлеза отделя по-високи нива на пролактин, което също спомага за увенчаването на опитите с неуспех. Според последни проучвания, в резултат от стрес, се повишават нивата на хормоните адреналин, катехоламини и кортизол. Те, от своя страна, възпрепятстват отделянето на гонадотропин – хормон, отговорен за освобождаването на половите хормони. Това може да доведе до потискане на овулацията у жените, намаляване на броя на сперматозоидите у мъжете и понижаване на либидото у представителите и на двата пола.

Как обаче да намалим стреса? Има ли начин? Може да не сте в състояние да контролирате всичко, което се случва във вашия свят, но от вас зависи как ще реагирате на него. Преосмислянето на проблемите и потенциалните заплахи в предизвикателства и пречки, които можете да преодолеете, променя значително начина, по който гледате на нещата. Осъзнаването, че можете да изберете мислите, които да останат в главата ви или пък ситуациите, които да избегнете, ще ви накара да чувствате сила и увереност, а не обърканост. 

Медитирайте. Многобройни проучвания доказват, че медитация помага за намаляване на стреса. Достатъчно е да отделяте по 20 минути сутрин. Резултатът е мигновен и ще ви помогне да започнете деня си спокойно и тихо, без излишно натоварване. Ако се окажете в ситуация, която ви изпълва с тревожност и напрежение по средата на деня, няколко дълбоки вдишвания ще бъдат достатъчни, за да се успокоите и да се върнетете в правилния път. Не забравяйте, че пътят към мечтаното бебе все пак е най-важният в момента.

Важно е да знаете, че ще успеете да заченете, когато не се фокусирате над тази мисъл. Самото поставяне на цел и вторачването в нея също води до стрес. Оставете нещата да се случват от само себе си и си дайте време. Всичко идва в точното време. Когато спрете да мислите за това и се наслаждавате на живота, ще видите така чаканите две черти на теста за бременност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ