Напишете дума/думи за търсене

31 са новите случаи на COVID-19. Детските градини затворени поне още седмица

Щабът дава пресконференция веднъж седмично в Министерския съвет СНИМКИ: Правителствена информационна служба

31 са случаите на COVID-19 за последните 24 часа у нас. 1611 са направените тестове. 9 са активните области. 2100 са общо заразените в България.

Активните случаи са 1481.

12 от новите случаи са в София. В Александровска болница - 4, амбулаторните са 8. В Ямбол са 6, в Плевен - 4, в Сливен - 3, в Пловдив - 2. По 1 са в Габрово, Кюстендил, Монтана и Пазарджик.

За децата до 18 години има един нов случай - на 10 години в Сливен.

228 са заразените сред медицинския персонал. Има три нови случая - един лекар в Пазарджик, една медицинска сестра и една санитарка в Плевен.

Още трима души са починали, като всички са над 70-годишна възраст. Tака стават общо 99.

"Това са 79-годишен мъж от Дома за стари хора в Кула, който е починал в Монтана, жена на 75 години, починала в София, 87-годишен мъж с много придружаващи сърдечни заболявания, починал в „Пирогов“, обясни ген. Мутафчийски.

Националният оперативен щаб дава първи брифинг, след като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев  обяви извънредната епидемична обстановка в страната от днес до 14 юни.

Щабът дава пресконференция веднъж седмично в Министерския съвет. Това ще се случва всеки четвъртък от 08:00 ч. Щабът отговаря на въпроси на медиите.

Ген. Мутафчийски обясни, че щабът ще предлага кои са най-удачните варианти за справяне с кризата според оперативния екип.

Мониторираме какво става в другите държави с отварянето на детските градини. В Германия се отчита, че остават рисковете в детските градини и училищата. С премиера обсъдихме, че поне още седмица у нас градините не бива да се отварят, отговори ген. Мутафчийски на въпрос на "24 часа".

Колкото повече се отдалечаваме от контактните лица от втори ред, толкова по-малко случаи се установяват. Затова има колебания в броя на заразените всеки ден. Има клъстерно разпространение на болестта, което е много добре, каза още той.

Има страни в света като САЩ, където ако не обявиш, че си заразен с болест, която може да застраши лекаря ти, се инкреминира. Тук това все още не е така.

Здравните данни са особено чувствителни данни. Ние внимаваме, когато поднасяме информация за заразените, посочи ген. Мутафчийски.

Никой в момента не може да бъде сигурен колко още биха живели хората с тежки заболявания, починали след инфекция с COVID-19. Според мен те биха живели още поне няколко години, посочи още специалистът.

Климатичните инсталации на самолетите, ако бъдат пригодени като болничните климатични инсталации, би било важен детайл като мярка в летателните машини. Не се препоръчва шахматно разпределение в летателната машина. Няма ясни правила обаче. Определено автомобилният транспорт е препоръчителен, каза ген. Мутафчийски.

Основните цели на щаба са изпълнени почти на 100% - ниска заболеваемост, укрепване на болниците, обучение на персонала и т.н. Благодаря на всички наши граждани и сънародници, които разбраха какво се задава, обясни още той.

Щабът дава пресконференция веднъж седмично в Министерския съвет СНИМКИ: Правителствена информационна служба
Щабът дава пресконференция веднъж седмично в Министерския съвет СНИМКИ: Правителствена информационна служба
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ