Напишете дума/думи за търсене

Работодателите трябва да осигурят дистанционен труд на член от семействата с деца

Работодателите трябва да осигурят дистанционна работа на поне един от членовете на семействата, за да могат родителите да гледат децата си до отваряне на детски градини и училища, напомнят от социалното министерство. Снимка Архив

При възможност работодателите трябва да осигурят дистанционна работа на поне един от членовете на семействата, за да могат родителите да гледат децата си до отваряне на детски градини и училища, напомнят от социалното министерство, цитирани от БТА.

Министерството на труда и социалната политика от вчера започва поетапно да публикува мерките, свързани със социалната система и пазара на труда, които са в сила и след края на извънредното положение. Информацията се публикува във Фейсбук страницата на министерството.

Продължава предоставянето на еднократна помощ от 375 лева на родителите на деца до 14 години в неплатен отпуск, както и на останалите без работа и доходи заради кризата. Днес на брифинг в МС министър Деница Сачева съобщи, че възможността за отпускане на еднократната помощ за родители вероятно ще остане до края на годината.

Хората, които през 2020 година ползват до 60 дни неплатен отпуск, няма да загубят трудов стаж и осигурителни права.

Родителите могат да се възползват от детегледачка по програма "Родители в заетост" на Агенцията по заетостта. За да гледат децата, могат да бъдат наети и безработни техни роднини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ