Напишете дума/думи за търсене

Д-р Кунчев: В края на другата седмица може да отворим детските градини

Доц. Ангел Кунчев

"Възможно е в края на другата седмица да бъдат отворени фитнесите и детските градини и ясли", каза членът на Националния оперативен Щаб за борба срещу коронавируса - главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред бТВ.

Отварянето ще бъде много внимателно и ще се следи строго за спазването на санитарните мерки, а в детските заведения ще се допускат ограничен брой деца.

Отварянето на градините ще е поетапно, в малки групи. Учителките са опитни и знаят как да контролират процеса на работа и игра с малките деца.

По отношение на отварянето на детски градини и ясли, както и фитнеси, Министерство на здравеопазването е направило анкета, която да обобщи резултатите от нагласите на родителите за това дали биха си дали детето на детска ясла – вече 55-60% от родителите са съгласни да пратят веднага детето си.

Ако дете е с установен коронавирус, въпросната детска градина ще спре работа за известно време. Заболелият ще бъде изолиран, а всички контактни – тествани, допълни доц. Кунчев. Епидемиологът на място преценява спазването на мерките.

Още в края на другата седмица ще дадем възможност на детските градини - поне притиснатите с неотложна работа родители ще пуснат децата си там.

Тенденцията със заболяванията от COVID е сравнително благоприятна за отваряне на моловете и фитнесите, но това не трябва да успокоява и отпуска гражданите, заяви доц. д-р Ангел Кунчев. Мерките за безопасна работа са твърди там.

Решението за отваряне на моловете е плод на разгорещена дискусия, а проф. Мутафчийски е от най-консервативните страни в тези диалози. Хората, които се сбълскаха с вируса на първа линия, са тези, които са най-внимателни, защото видяха грозното лице на заболяването. А когато търсиш баланс и икономически, и друг, обикновено стигаме до решение.

В осем точки са дадени указания как да работят моловете. Това са: температурен контрол на входа, забранено е сядането в хранителни заведения на закрито, както и контрол на броя посетители.

Задължително да се носи маска, да има добра лична хигиена – да има достъп до сапун, вода и дезинфектант, да се отбягват струпвания, напомни доц. Кунчев.

Ефективността им за работа при 30 процента посещаемост не е много висока, но е все пак възможност за бизнеса, коментира доцентът.

Във фитнесите трябва да се правят чести дезинфекции, както и посетителите задължително трябва да спазват физическа дистанция.

По друга тема: карантината от 14 дена при завръщащите се у нас е дълга, вероятно ще я съкратим, предстои да решим, каза доц. Кунчев.    

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ