Напишете дума/думи за търсене

Учени: Маските за лице са опасни за деца на възраст под две години

Децата на възраст под две години не бива да носят защитни маски на лицето срещу коронавируса, защото затрудняват дишането им  СНИМКА: Pixabay

Децата на възраст под две години не бива да носят защитни маски на лицето срещу коронавируса, защото затрудняват дишането им и увеличават опасността от задавяне, съобщи Ройтерс.

Предупреждението бе отправено от Японската педиатрична асоциация на фона на отмененото извънредно положение в страната. В понеделник премиерът Шиндзо Абе прекрати действието на извънредното положение в столицата Токио и в останалите четири от общо 47 префектури, в които все още беше в сила.

В по-голямата част от Япония извънредното положение бе вдигнато на 14 май.

За да се предотврати разпространението на новия коронавирус, здравни експерти от цял свят препоръчват хората да носят маски, когато е трудно да се спазва социална дистанция, на фона на облекчаването на ограничителните мерки.

Японските педиатри обаче предупредиха родителите, че за най-малките деца носенето на маски е опасно. "Маските може да затруднят дишането, защото децата имат тесни въздушни пътища", се посочва в предупреждението на асоциацията. Експертите изтъкват също, че това би увеличило натоварването на сърцето и съответно риска от сърдечен удар, допълва БТА.

Нека спрем използването на защитни маски при деца под две години, призовават педиатрите в съобщението, публикувано на сайта на педиатричната асоциация. В него се изтъква, че в страната е имало много малко тежки случаи на Ковид-19 при деца, че те обикновено се заразяват от членовете на семействата си и че почти не е имало епидемични взривове на заразата в училищата и детските градини.

Американските Центрове за контрол на заболяванията и Американската педиатрична академия също смятат, че децата на тази възраст не бива да носят маски.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ