Напишете дума/думи за търсене

Защо детето не споделя с мен?

Много е важно да разговаряте с детето си, когато е в тийнейджърските си години. Научете за какво си мисли, какви са идеите и наблюденията му. Така ще открехнете вратата към вътрешния му свят.

За да стане това, трябва да разговаряте с него по следния начин:

1. Избягвайте лекциите

Тийнейджърите не обичат да чуват фразата „Казах ти, че ще стане така“. Затова не я изказвайте на глас. Няма значение дали я мислите. Така само ще накарате детето ви да се очужди от вас. То не иска да бъде поучавано, а разбирано.

2. Не действайте така, сякаш знаете всичко

Когато детето ви се захване с някаква задача, не се дръжте наставнически. Колкото и да ви се иска, не знаете всички отговори, които ще му даде животът. Попитайте тийнейджъра какво смята, кое мисли, че е правилно в определена ситуация и кое, че е грешно. Така показвате, че държите на детето си. Освен това не изказвайте осъдителните си мисли от сорта на: „Не трябаше да правиш това, а да...“, „Грешката ти е, че не ме послуша да ...“.

3. Не го прекъсвайте

Никога не пръсвайте тийнейджра, докато говори. Така ще нараните самочувствирто му, карайки го да се чувства глупаво. Изслушайте мнението му докрай дори ако ви се струва глупаво. То ще ви покаже какво е душевното му състояние, а може да ви разкрие любимите му филми, музика или спорт.

4. Обяснете му графика си

Детето ви трябва да знае постоянно къде се намирате, за да се свърже с вас, ако има нужда. Понякога тийнейджърите действат сякаш не им пука за родителите им, но това в никакъв случай не е така. Напротив, като не им споделяте графика си, ги карате да вярат, че криете нещо. Винаги бъдете откровени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ