Напишете дума/думи за търсене

Бебешки храни и книги с 9% ДДС до края на 2021 г.

Нощните заведения отрязани- алкохолът без по-ниска ставка

Данъкът върху добавената стойност за ресторанти, книги, бебешки храни и санитарни материали да се намали от 20% на 9%. Това реши на второ четене почти без дебати бюджетната комисия в парламента. Включването на бебешките храни е предложение на ДПС и бе записано на днешното заседание към финалния вариант, който ще бъде внесен в пленарна зала. Облекчението ще важи до края на 2021 г. и е определено като антикризисна мярка.
Заседанието бе водено от шефката на комисията Менда Стоянова, която, заедно с финансовия министър Владислав Горанов се обяви твърдо против въвеждането на диференцирани ставки, дори като временна мярка. Тя даде гласа си „за“ единствено за бебешките храни. По нейно предложение виното, бирата и алкохолът, сервирани в ресторантите и предоставяни като част от кетъринг услуга, остават с налог от 20%. „Едно барче, което сервира фреш, безалкохолни, кафе, капучино, ядки и т.н., ще си ползва намалената ставка. Единствено само за алкохолните напитки, които са и акцизни стоки, ще е 20%, заяви Стоянова. По предложение на ГЕРБ ще има отделни определения за това какво е кетъринг, храна, детски храни и санитарни материали.
Първоначалното предложение за повишаване на осигурителния праг за ресторантьорите от 680 на 800 лв. бе разделено на две. За кадри, за които не се изисква специална квалификация прагът остава 681 лв., за висококвалифицираните да се повиши на 800 лв. Депутатите от комисията подкрепиха и предложението на Валери Симеонов за ваучери от 210 лв., които да получат лекари и санитарни инспектори, били на първа линия в борбата с коронавируса.
Следващата седмица ръководството на Комисията по хазарта ще бъде изслушано в бюджетната комисия в парламента, стана ясно още по време на заседанието. Валери Симеонов пък е подготвил проект за промени в закона за хазарта, според които държавната такса върху хазартните игри, включително традиционна лотария, тото, лото и кено, да е 15% върху стойността на направени залози за всяка игра. За хазартните игри, при които участниците се изправят един срещу друг, а операторът само организира турнира, задължението да бъде 20% от събраните такси и комисионни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ