Напишете дума/думи за търсене

Джинджифилови бонбони помагат при гадене, халвичките - при запек, по време на първите месеци от бременността

Снимка: Пиксабей

Бременността е най-вълнуващият момент от живота на всяка жена, но първите три месеца са най-тежките, изпълнени с неприятни симптоми и хиляди въпроси. От това “как да спре да ми се гади” до “ще бъда ли добър родител”, са питанията на всяка бременна жена, а отговорите, особено на първия въпрос, са много малко. Истината е, че всяка бременност е различна, но има някои изпитани трикове за бременни, които може да опитате и да ви помогнат с неприятните физически неразположения през първия триместър.

Джинджифилови или евкалиптови бонбони срещу гадене. Силният им аромат и наситен вкус помагат при симптоми на гадене в първите месеци на бременността. Но само понякога. Ако сте от момичетата, които имат силни пориви за повръщане, бонбонките не действат. Но пък не пречи да пробвате. Освен това са особено ефикасни при глъхнене на ушите, което също е симптом на ранната бременност.

Кафе или кола при ниско кръвно. Кръвното на всяка бременна жена се понижава през бременността с около 10% на базата на нормалното кръвно налягане преди зачеването. Ако по принцип страдате от ниско кръвно, има риск то да падне драстично до много ниски стойности. Това не бива да ви плаши и да създава у вас тревожност за състоянието на плода, но със сигурност води до гадене, отпадналост, прилошаване и причерняване. Лекарите препоръчват да пиете по едно кафе на ден, а ако не обичате кафе – две-три глътки кола, с които да покачите малко кръвното налягане. Така ще се почувствате по-добре. А както казват лекарите: “Здравите бебета са на щастливите майки!”. С ниско кръвно няма да бъдете много щастливи. Доказано е.

Айрян със сол също нормализира кръвното. Тази “бабина рецепта” също помага при жени, които по време на бременността не искат да приемат кофеинови напитки. И могат да пият мляко (на много от бъдещите майки им се гади от него или имат други причини да не могат да го приемат). Ако от айряна ви става лошо, пробвайте със солен таратор, също върши работа, а краставицата и копърът в него допълнително ще придадат свежест на вкуса му.

Халвичките борят забавения метаболизъм и ниските нива на кръвната захар. При много бъдещи майки падането на кръвното налягане и повръщането са съпроводени от снишаване на нивата на кръвната захар. Тук на помощ идват халвичките. Малка разфасовка или парченце от тях помагат за бързото възстановяване след пристъп на прилошаване или просто при падане на кръвната захар. Освен това таханът в халвата е много полезен при забавяне на метаболизма и поява на запек – все неща, които са сред неприятните симптоми на бременността. Затова винаги имайте в чантата и на нощното си шкафче по една малка халвичка и си хапвайте, ако ви стане лошо. Дори и да не помогне за кръвното, поне ще си спестите неприятностите от констипацията.

Свинска мас срещу стрии. Навярно още не сте започнали да наддавате, възможно е дори да сте отслабнали в началото на бременността, но кожата трябва да бъде подготвена за това, което предстои. И е напълно възможно да е допълнително дехидратирана от липсата на пълноценна храна и от повръщанията в началните месеци. Ако нямате възможност или желание да купувате продуктите на козметичните компании, спокойно може да се сдобиете с буркан свинска мас. Тя ще хидратира кожата ви, ще я обогати и ще я направи достатъчно еластична, че да не се нацепи до края на бременността и след нея. Мажете се сутрин и вечер с маста още отсега и имайте предвид, че трябва да бъдете още по-упорити след раждането – тогава кожата трябва да се събере за много по-кратки срокове, отколкото се е разтегнала. Бъдете търпеливи и постоянни в грижата към себе си.

Доверете се на новите си вкусови предпочитания. Сега е възможно да ви се дояждат храни и продукти, които изобщо не сте обичали преди, а любимите ви ястия да водят до гадене и повръщане. Парфюмът или козметика, която ползвате отдавна, също може да влязат в графата “забранени” за известно време заради миризмата или състава си. Не се тревожете - това са нормални симптоми за този период. Яжте каквото ви се хапва, без да броите калории и да изпитвате угризения. А ако заради гаденето нямате апетит, посягайте често и по малко към неща, които ви миришат приятно или ви изглеждат апетитно.

Свалянето на килограми не е драма. Много жени отслабват рязко и свалят много килограми в първия триместър от бременността. Това не е приятно, почти винаги е свързано с гадене и липса на апетит, но нямате причина да се притеснявате за нормалното развитие на плода. В началото той не приема храната, която майка му яде, защото пъпната връв още не е добре развита. Бебето се “храни” от запасите на майката от витамини, минерали и хранителни съставки. Чак в третия месец това, което бременната жена яде, ще достига директно до рожбата , но тогава спират гаденето и повръщането, което прави картината доста по-оптимистична за бъдещата майка.

Отидете на зъболекар. Кървене на венците, изтръпването им и дори поява на много кариеси наведнъж. Тези неща също са част от симптомите на първия триместър и не се страхувайте да посетите стоматолога си. Дори е препоръчително да го направите възможно най-скоро. Предупредете го за състоянието си и му се доверете. Той ще прецени дали само да ви даде подходящи продукти за устна хигиена, докато родите, или да лекува кариеси, които не търпят отлагане. При всички положения ще се съобрази с това, че сте бременна, и няма да използва упойки и други средства, застрашаващи вашето или здравето на бебето. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ