Напишете дума/думи за търсене

8 въпроси, които да зададете на лекаря, ако искате да заченете

За да увеличите шанса за забременяване и здравословна бременност, има 8 неща, които е хубаво да попитате своя гинеколог при рутинен преглед. Ето кои са те.

Колко време ще ми отнеме да забременея?

Разбира се, че вашият доктор не би могъл да ви каже с точност кога ще стане това. При някои двойки се случва от първия опит, а при други отнема години. Лекарят ви обаче може да направи някои предположения в зависимост от възрастта ви, здравната история, както и метода на контрацепция, който сте използвали досега.

Кога трябва да спра да се пазя?

Вероятно докторът ви ще препоръча да минете някои контролни изследвания преди да спрете да се предпазвете и едва след тогава да минете към опитите.

Как здравето ми се отразява на плодовитостта?

Някои здравословни особености може да повлияят на забременяването. В това число влизат поликистозните яйчници, здравето на щитовидната жлеза, еднометриоза. Когато става дума за мъжа - качество на сперматозоидите.

Как медикаментите, които приемам, влияят на плодовитостта ми?

Някои таблетки, в това число тези за високо кръвно и епилепсия, могат да променят шансовете ви за забременяване. Също така да бъдат опасни за плода, когато заченете.

Трябва ли да приемам витамини?

Дамите, които искат да заченат, трябва да започнат с приема на фолиева киселина. Вашият доктор ще ви посъветва какви хранителни добавки е хубаво да взимате, както и ще ви насочи как да промените диетата си, за да увеличите шанса за забременяване и здраво бебе.

Как трябва да променя диетата си, тренировките и своите навици за живот?

Да бъдете с наднормено или поднормено тегло е противопоказно за вашата плодовитост. Неконтролираното тегло може да доведе до високо кръвно, гестационен диабет, непланирано секцио и дори спонтанен аборт. Усилените тренировки, алкохола и цигарите също са много опасни. Бъдете открити със своя лекар и му споделете всички свои вредни навици, за да ви даде правилни насоки.

Трябва ли да сменя лекаря си?

Изборът на лекар е много важен за цялостното ви спокойствие. Трябва да почувствате, че той е "вашият човек", за да върви добре цялата ви бременност. Ако имате проблемно забременяване, е хубаво да се обърнете към репродуктивен специалист, защото не всички гинеколози се занимават с такива пациенти.

Защо не мога за забременея?

Хубаво е да се консултирате с репродуктивен специалист, ако правите опити повече от 1 година и не се получава. Той ще ви направи обстойни изследвания и ще прецени какъв е поводът за това.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ