Напишете дума/думи за търсене

България по-добра за отглеждане на деца от САЩ

Деца се разхлаждат в жегата в парк в Пловдов.

Страната ни 31-а от 35, Румъния води пред нас

България изпреварва САЩ в тазгодишната класация на добри места за отглеждане на деца, но не и Румъния.

Страната ни е на 31-о от 35 възможни места в проучването на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. След нея са само Турция, Чили, САЩ и Мексико.

От организацията съобщават, че са използвали статистически данни от достоверни международни източници, за да създадат индекс за оценка на развитите държави според условията, които предлагат за семейства с деца. Сред факторите, които са проучвали, са сигурност, здравеопазване, разходи за живот, образование и щастие.

Исландия, Норвегия и Швеция са на първите три места, като те събират максимален брой точки във всички категории. Малко по-зле се представят по фактор качество на общественото образование, където фаворити са страни като Австралия, Словения, Нидерландия и Япония.

България е посочена сред петте държави с най-лошо здравеопазване заедно с Мексико, Румъния, Турция и Чили. Оценката е направена върху данни за майчина смъртност, ранна детска смъртност и продължителност на живота. Единствената категория, в която страната ни се представя около средното ниво, е за достатъчно време да се прекарва с децата. Това се дължи на дългото платено майчинство и на по-малко отработени часове.

Като цяло условията у нас са оценени с близо две трети по-малко от държавите в челната десетка, в която са още Финландия, Люксембург, Дания, Германия, Австрия, Белгия и Чехия.

САЩ пък са с две трети по-малко точки от нашата страна и са на 34-о място, а непосредствено преди нас са Румъния и Гърция, но със значително по-добри резултати.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ