Напишете дума/думи за търсене

Как да научим детето да кара колело?

Карането на колело е изключително полезно забавление за деца и възрастни. Обикновено малчуганите посрещат с голяма радост първия си велосипед и нямат търпение да се втурнат във весели приключения, но за да се случи това, най-напред трябва да придобият някои умения.

Как да обучите детето си да кара колело, на каква възраст е най-добре да се случи това и какъв модел велосипед да изберете за начало – всички тези въпроси ще получат своите отговори сега.

На каква възраст е най-добре да започне обучението?

Дали малчуганите са готови да се научат да карат колело може веднага да се усети от начина, по който съумяват (или пък не) да въртят педалите. Затова и възрастта не е от съществено значение. Ако видите, че детето ви притежава достатъчно сила и може да задвижи велосипеда, това е добра новина. В такъв случай обучението може да започне веднага.

Обикновено децата са способни да се справят с първото си колело на около четиригодишна възраст. Въртенето на педали не е вродена способност, а умение, което се придобива. В този смисъл детето трябва да бъде подготвено за това както физически, така и психологически. Затова, ако започнете да го обучавате, но виждате, че не се получава добре, по-добре е да изчакате още малко. В противен случай би могло да се стигне до ситуация, в която то просто ще се откаже напълно да придобие това умение. Например, ако не се чувства достатъчно подготвено в психологически план, падне и се удари лошо. Тогава може и никога вече да не посмее да се качи на колело.

Какво трябва да бъде първото детско колело?

Най-лесният вариант е триколката. Може да се купи още когато детето е на година - година и половина.

Как да помогнем на детето да пази равновесие на велосипед с две колела?

Преди да започнете тренировката, изберете просторно и равно място, без препятствия, кучетата, автомобили и други неща, които могат да попречат на обучението. Детска площадка в някой парк, футболно игрище, както и всички останали зони, където можете свободно да отидете с детето си за тренировки, са много подходящи.

Първото умение, което трябва да се овладее, е контрол върху баланса. Ако преди това детето е имало бебешко колело, тип „баланс“, вероятно обучението ще протече по-бързо и ще бъде много по-успешно.

Ако обаче такава подготовка липсва, ето какво е необходимо да се направи:

Развийте педалите и допълнителните странични колела, ако има такива.

Спуснете седалката, така че детето да може свободно да достигне с крака си земята и с негова помощ да се изтласка напред.

Когато използва краката си като опорна точка, детето трябва да успее да придвижи колелото напред. След това е необходимо да се опита да ускори и да повдигне краката си от земята, в опит да поддържа баланс. Ако се почувства несигурно, може веднага да стъпи с краката си на земята и да се предпази от падане. По този начин се избягва напълно страхът от падане и се дава път на първите радостни емоции, които са главната движеща сила на обучението и ще помогнат то да продължи още по-успешно.

Наблюдавайте внимателно детето – колкото по-често докосва с краката си земята, толкова му е по-трудно да поддържа баланса си. И обратно - колкото по-дълго успява да се задържи без опора, толкова по-добре върви обучението. Когато видите, че вече е постигнало доста добър баланс, време е отново да завиете педалите на мястото им.

Важно е да се обясни на детето, че докато се кара велосипед, е необходимо погледът да бъде отправен единствено напред, а не към въртящите се педали и гуми. По този начин велосипедистът може да наблюдава внимателно пътя и да избегне евентуални препятствия.

Как да се научи детето да спира?

Първо посъветвайте детето да използва спирачката, докато кара и вижте какво ще се случи. Нека то само сподели своите открития. В началото децата натискат спирачките силно и рязко. Трябва да обясните, че със спирачката се борави плавно. С течение на времето и с придобиването на по-голям опит при карането на колело, силата и остротата при използване на спирачката ще намалеят и ще бъдат заменени от перфектното плавно спиране.

Не се притеснявайте - това умение се придобива от децата бързо и лесно. Първоначално те доста често забравят и да поставят краката си като опора при спиране. Не забравяйте това, защото трябва да имате готовност да реагирате и да хванете детето, още преди да успее да падне!

Как да предпазите детето от наранявания?

Карането на колело невинаги върви гладко, понякога се случват и неприятни падания. За да предпазите детето, необходимо е да му осигурите съответните предпазни средства:

- Каска

- Комплект протектори за колене и лакти

- Ръкавици (по желание)

Подобни защитни средства са много полезни за деца, които все още се чувстват несигурни в карането на колело. Обърнете специално внимание и на обувките – сандалите и джапанките не осигуряват достатъчно сцепление.

Не забравяйте също и да обяснете на детето правилата за поведение на пътя, както и да поговорите за уважението към другите участници в движението.

Препоръка:

В началото не оставяйте малчуганите да карат сами, а ги придружавайте, като фокусирате вниманието им върху тези участъци от пътя, които крият евентуални опасности.