Напишете дума/думи за търсене

8 съвета за безопасност на детето в училище

Училищната ваканция е към своя край. Предлагаме ви някои съвети, за да сте спокойни, когато пуснете детето да ходи само до училище.

Не позволявайте на детето да носи смартфон, таблет или други скъпи вещи. Докато вниманието му е погълнато от джаджите, бдителността му намалява, което крие опасност, докато пресича, например. Освен това скъпите вещи привличат крадците. Знаем, че това е трудно, особено в днешно време, но все пак се старайте да отложите взимането на телефона до възможно най-късна възраст.

Извървете заедно целия маршрут от вкъщи до училище. Докато го правите, обърнете внимание на детето върху опасните участъци от пътя.

За да упражнявате родителски контрол, може да ви помогне GPS-системата в мобилния телефон на детето. Чрез нея можете да виждате в кой момент къде точно се намира то и да го предупреждавате с обаждане, ако прецените, че има опасност да се изгуби.

Обяснете на детето как да се държи, ако непознат се опита да започне разговор. Важно е да научите детето да не се притеснява да вика за помощ и да бяга. Може да го заведете на тренировка по безопасност, за да добие увереност и да знае как да реагира.

Децата трябва да знаят наизуст минимум два телефонни номера на свои близки и да са наясно към кого могат да се обърнат за помощ. Определете няколко близки на семейството души, на които детето може да се обади при непредвидени ситуации, когато вие сте възпрепятствани и не можете да реагирате.

Научете детето да дава знак винаги, когато влезе в училище или се прибере вкъщи, за да сте спокойни и вие.

Питайте и слушайте повече. Вместо формалното "Как вървят нещата в училище? или "Случи ли се нещо интересно днес?" се интересувайте от настроението, приятелите на детето, проблемите и желанията му. Не се задоволявайте с дежурните отговори: „Всичко беше нормално“ или „Нищо интересно не се случи“.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Не реагирайте агресивно, ако чуете неочаквана или неприятна информация. Децата често лъжат, за да скрият от родителите си опасна случка на улицата, проблеми с непознат в интернет или с връстници в училище. Мислят, че в отговор ще последват забрани и скандали, и че тяхната откровеност няма да промени нищо. Затова се запасете с търпение и внимание, за да сте в час с личния живот на детето си, което е важно за неговата сигурност.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ