Напишете дума/думи за търсене

Как правилно да оригнем бебето след хранене

Независимо дали храните бебето си с кърма, или с шише със сухо мляко, трябва да знаете как да го правите правилно и колко често.

Обикновено се препоръчва то да се храни, когато поиска. Разбира се, няма как да ви каже, че иска храна, но го показва като плаче, пъха пръстчета в устата си или издава звуци, сякаш суче. Прието е новороденото да се храни на всеки 2-3 часа от денонощието. Ако кърмите, оставете малчугана да суче около 10-15 минути от всяка гърда. Използвате ли адаптивно мляко, трябва да се посъветвате с педиатър колко да приема малчугана. Причината е, че някои деца са по-дребни от останалите. Ако им давате прекалено много, е възможно да повърнат.

Как да разпознаете, че малчуганът приема достатъчно кърма? Ако кърмите, има няколко признаци, по които да разпознаете, че се е нахранил и тялото ви произвежда достатъчно мляко. След това той изглежда удовлетворен, спи добре и наддава редовно.

Знак е, ако сменяте памперсите му около 6 пъти на ден. Доверете се и на собственото си усещане. Ако след кърмене, усещате гърдите си по-леки, значи всичко е наред. Разбира се, притеснявате ли се за растежа и развитието на новороденото, искайте мнението на педиатър. Имайте предвид, че по време на хранене, бебето поема малко възхух в корема си.

За да го изкарате, се опитайте да го оригнете. Препоръчително е това да става на всяко хранене, ако използвате бутилка. Ако кърмите, оригвайте малчугана при всяка смяна на гърдата.

Съвети как да го оригнете правилно:

1. Дръжте бебето изправено, като главичката му е подпряна на рамото ви. Хването го внимателно с една ръка, така че да го притиснете до тялото си. С другата си ръка го потупайте по гърба.

2. Поставете детето си в скута. Поддържайте главата му над гърдите му. Нежно разтрийте гърба му за няколко минути, докато се оригне.

3. Сложете бебето в скута си с лицето надолу. Поддържайте тялото му така, че лицето му да не ви допира, за да не му попречите да диша. Внимателно го потупайте по гърба.

Ако бебето ви не се оригне след няколко минути, сменете позицията, която сте избрали от гореизброените. След като се оригне, е препоръчително да го държите в изправено положение поне 10-15 мин. По този начин ще избегнете шанса да се изплюе.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ