Напишете дума/думи за търсене

4 урока по "независимост" за детето на 4

Семейната среда винаги е играела основна роля във формирането на детската независимост.

Всеки родител се пита дали не прекалява с грижите за малчугана, дали не му позволява прекалено много или пък има твърде високи очаквания. Това е нормално, просто сте загрижени за децата си. Ето кои са основните неща, на които трябва да научите наследника си на възраст до 4 години, за да сте сигурни, че не го подценявате и не го натоварвате с невъзможни изисквания:

Да бъдат подредени

Не може да очаквате от малкото дете да мие чинии или да мете, разбира се, но от ранна възраст у него се възпитава усещането за подреденост. Научете го, че всяка от играчките му си има определен кашон, в който да бъде прибрана след игра. Признакът може да е всякакъв – цвят, форма на играчката и т.н. Освен това го мотивирайте само да поставя детските си книжки на ниските лавици. Макар че детето е малко, то вече трябва да разпознава форми и цветове. По този начин не само възпитавате усет за подреждане, но и мотивирате умственото му развитие.

Адрес и номера за спешни случаи

До 4-годишна възраст детето трябва да е научило адреса си – град, улица и номер да дома си. Освен това направете всичко по силите си, за да знае наизуст не само номерът за спешни случаи, но и вашите мобилни номера. По този начин дори случайно да се изгуби, ще знае как да се свърже с вас.

Избиране на дрехи

Едва ли може да оставите детето си да избира напълно само дрехите си, но имайте предвид, че още от 3-годишна възраст разпознава десени като точки и райета. Следователно разбира какво е дрехата. Всяка сутрин щом го обличате, му обяснете какво ще правите през деня и защо избирате именно тази блуза и панталон. Не след дълго малчуганът ще запомни, че щом има облаци, трябва да носи със себе си яке.

Редене на приборите върху масата

Вероятно ви се струва странно да давате в ръцете на детето си вилица, но реденето на прибори върху масата за вечеря от малчугана има много плюсове. Не само ще се научи от коя страна се намират, но и ще подобрите пространствените му възприятия. Не на последно място ще го насърчите да брои и да съчетава еднакви по цвят и вид прибори. Поощрете го да нарисува табелка до мястото на всеки член на семейството. По този начин ще развие и творческите си заложби.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ