Напишете дума/думи за търсене

Хемороидите са особено честo срещани в третия триместър

Хемороидите са особено честo срещани в третия триместър. Някои жени ги получават за първи път, докато са бременни. Ако сте ги имали преди бременността, е по-вероятно да ги има отново сега.

Какво представляват хемороидите?

Хемороидите са подути кръвоносни съдове в ректалната област. Те обикновено са с размер от грахово зърно до по-голями от грозде. Могат да се развиват както вътре в ректума, така и на входа на ануса. Хемороидите създават неудобства от сърбеж до болка и кървене, особено при изхождане.

Защо хемороидиге се срещат с по-често по време на бременност?

Бременноста ви прави по-податлива на хемороиди (както и на разширени вени на краката, а понякога дори и на вулвата) по няколко причини. Вашата нарастващата матка оказва натиск върху тазовите вени и долната куха вена, голяма вена в дясната страна на тялото, която получава кръв от долните крайници. Това може да забави връщането на кръвта от долната половина на тялото, което увеличава натиска върху вените под матката и ги кара да се разширяват или подуват.

Запекът, който е друг често срещан проблем по време на бременност, също може да предизвика или да усложни хемороиди, защото трудното движение на червата води до напрежение, а то до хемороиди. В допълнение, увеличаването на хормона прогестерон по време на бременност отпуска стените на вените, което им позволява да се надуят по-лесно. Прогестеронът също допринася за запек, като забавя чревния тракт.

Хемороидите са особено чести в третия триместър. Някои жени ги получават за първи път, докато са бременни. Ако сте ги имали преди бременността, е по-вероятно да ги има отново сега.

Дискомфортът или кървенето от хемороидите е често срещано оплакване по време на началото на родилния период. В повечето случаи обаче, хемороидите, които се развиват по време на бременността, изчезват скоро, след като бебето се роди. Особено ако сте внимателни да не развиете запек.

Как можете да предотвратите появата на хемороиди?

Първо и преди всичко трябва да вземете мерки, за да се избегнете запека. Спазвайте диета с високо съдържание на фибри (изобилие от пълнозърнести храни, боб, плодове и зеленчуци), пийте много вода (около 10 чаши на ден), правете редовни физически упражнения. Ако вече има запек, попитайте вашия доставчик на здравни услуги за поемане на хранителна добавка с фибри или с помощта на стол омекотител.

Не стойте на тоалетната по-дълго, отколкото е необходимо, защото това оказва натиск върху вашата ректална област. Не се заседявайте за дълго време и се опитвайте да ходите повече и да имате движение. Когато сте си у дома, лежете на лявата си страна, за да натискате ректалните вени и да увеличите възвръщаемостта на кръв от долната половина на тялото си.

Ако вече имате хемороиди, студената

терапия може да намали подуването

и дискомфорта. Дръжте лед (с меко покритие) върху засегнатото място няколко пъти на ден. Опитайте да редувате топли и студени процедури.

Особено важно е доброто поддържане на хигиена. Внимателно и старателно почиствайте засегнатата област след всяко изхождане. Използвайте мека тоалетна хартия без аромат, която е по-малко дразнеща от други сортове. За предпочитане е след това да завършите тоалета с чиста вода.

Много жени намират за по-удобно да

използват предварително намокрена

кърпичка без аромат, вместо суха хартия

Преди всичко не забравяйте да се посъветвайте с вашия лекар, за да ви препоръча продукти, който облекчава състоянието на хемороиди и е подходящ за използване през бременността. Имайте предвид, че повечето от тези продукти трябва да се използват в продължение на не повече от една седмица, защото по-дългото прилагане може да предизвика странични ефекти като дразнене или изтъняване на кожата.

Има ли подходящи храни при хемороиди?

Да, такива са:

ленено семе

бамя 

червено цвекло

всякакви свежи и сушени плодове

спанак

алое вера

кисело и прясно мляко

овесени ядки

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ