Напишете дума/думи за търсене

На 3 години можем да научим детето да приема другите, без да ги съди

Тригодишните са добре ориентирани към разликите между себе си и другите.

И не се страхуват да задават въпроси за тях - директно и без притеснения. Например защо косата, формата на очите или цвета на кожата на някого са различни? Защо тази жена е в инвалидна количка? Те са истински изненадани и любопитни.

Въпреки че времето на задаване и обемът на въпросите могат да ви смутят, те могат да отворят врата за смислен разговор по-късно на теми от типа на раса, възраст, пол или специални потребности при някои хора. Опитайте се да отговорите накратко и фактически: "Този човек претърпя инцидент и загуби крака си, а лекарите му направиха нов", ако попита за протеза например.

Опростете обясненията. И винаги казвайте истината. Например, посочването, че кожата се предлага във всички различни нюанси, е по-лесно за 3-годишното дете, отколкото по-задълбочена дискусия за етикети като "азиатски" или "афроамериканец". И ако човекът, за когото детето ви пита, е наблизо, вероятно ще бъде по-малко вероятно да го обиди или смути.

3 години е страхотна възраст за това да научите детето да приема всички околни, без да ги съди. Ето защо трябва да сте изключително отговорни към това. Въпреки че то ви може да е настроено към различията, помогнете му да наблюдава и приликите на хората: "Джими има само една ръка, но той е на твоите години и обича да играе на люлките и да се преструва, че е тигър, също като теб". Опитайте се да запознаете детето си с всякакви хора.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Вземете го със себе си, когато посещавате възрастни роднини, например или приятели от друга раса. Насърчавайте го да бъде приятел с деца, които са отбягвани по някаква причина и да се учи на приемственост и емпатия. Всичко е във вашите ръце за това какъв възрастен ще отгледате. Няма по-подходящо време от сегашното.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ