Напишете дума/думи за търсене

Рибеното масло подобрява качеството на сперматозоидите

Искате да увеличите шансовете си да забременеете? Насърчавайте вашия мъж да приема добавки с рибено масло.

Според изследване на учени от САЩ и Дания младите мъже, които приемат рибено масло, имат по-здравословни сперматозоиди от тези, които не го правят. Това е важно, тъй като мъжете със здрави сперматозоиди са по-малко склонни да страдат от проблеми с плодовитостта и освен това са по-здрави като цяло.

Учените са изследвали почти 1700 датски мъже на средна възраст 19 години, които са полагали физически изпити, за да се запишат на задължителната военна служба в страната си. Около 100 от мъжете казаха, че са приемали добавки с рибено масло през предходните три месеца.

В сравнение с мъжете, които не са приемали добавка с рибено масло, тези, които са, са показали признаци на превъзходна сперма, включително по-голям брой сперматозоиди, по-голям обем на сперматозоидите, по-голям среден размер на тестисите и по-добри хормонални признаци, че тестисите им функционират добре.

Мъжете, които са приемали рибено масло поне 60 дни, са имали най-здравословните сперматозоиди, съобщават изследователите в JAMA Network Open. За съжаление, приемът на мултивитамини или други добавки, като Витамин С или D, не е оказал ефект върху спермата, установиха изследователите. Изследването отчита и други фактори, които могат да повлияят на здравето на сперматозоидите на мъжа, като възраст, прием на алкохол, диета и болести, предавани по полов път.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Както при много изследвания от този тип, констатациите не доказват, че добавките с рибено масло подобряват здравето на спермата, само че двете са свързани. Също така проучването разчита на мъжете, които си спомнят колко често са приемали рибеното масло, както и на сравнително малък брой, които са казали, че го правят. Необходими са повече изследвания, за да се потвърдят заключенията от проучването.

Въпреки това не е излишно да приемате добавки с рибено масло и това може да помогне и за подобряване на други аспекти на здравето като цяло.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ