Напишете дума/думи за търсене

COVID-19 при деца - какво трябва да знаем?

Макар че в сравнение с възрастните много по-малко деца заболяват от COVID-19, те също могат да разпространят вируса, но да нямат симптоми.

Повечето деца с COVID-19 имат леки симптоми или изобщо нямат такива. Някои деца обаче могат да се разболеят тежко от COVID-19. Може да се наложи хоспитализация, интензивно лечение или кислородна маска, която да им помогне да дишат. За щастие, в световен мащаб фаталният край при най-малките е рядкост.

Бебетата на възраст под 1 година и деца със странични заболявания може да са по-склонни да имат тежка симптоматика на COVID-19. Деца, независимо от възрастта, със следните основни медицински състояния, също могат да бъдат изложени на повишен риск от тежко заболяване в сравнение с други:

Астма или хронично белодробно заболяване

Диабет

Генетични, неврологични или метаболитни състояния

Сърдечни заболявания от раждането

Имуносупресия (отслабена имунна система поради определени медицински състояния или от приемане на лекарства, които отслабват имунната система)

Медицинска сложност (деца с множество хронични заболявания, които засягат много части на тялото)

Затлъстяване

Този списък не включва всяко основно състояние, което може да увеличи риска от тежки заболявания при деца. Ако детето ви има основно заболяване, не забравяйте да обсъдите с педиатъра му специфичния риск от тежко преминаване на COVID-19.

Най-честите симптоми на COVID-19 при деца са треска и кашлица.
Те са подобни на тези при възрастните и могат да бъдат сбъркани с настинка, стрептококи в гърлото или алергия. Най-честите симптоми на COVID-19 при деца са треска и кашлица. Ето за какво да следите:

Треска или студени вълни

Кашлица

Запушване на носа или хрема

Загуба на вкус или мирис

Възпалено гърло

Задух или затруднено дишане

Диария

Гадене или повръщане

Стомашни болки

Умора

Главоболие

Болки в мускулите или тялото

Липса на апетит, особено при бебета на възраст под 1 година

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ