Напишете дума/думи за търсене

Странен цвят при изхождане на бебето: какво означава това?

Зеленикавият цвят на изпражненията е нормален за новородените, които се хранят с адаптирано мляко. При тях е често срещано и консистенцията да е по-рядка.

Тъмно зелен

Тъмно зеленият цвят на изпражненията би бил нормален, ако в този момент захранвате бебето и в яденето има зелени съставки. Същото се отнася и за черния цвят.

Жълт

Жълти или с цвят горчица са обичайни за бебета, които са на кърма. Все пак, ако се притеснявате, се консултирайте с педиатъра.

Светло жълт

И кърмените, и тези на адаптирано мляко, е нормално да имат светложълт цвят на изпражненията. Ако обаче забележите промяна в консистенцията или диария, се свържете с лекаря си, защото това може да доведе до дехидратация.

Оранжев

Понякога се случва бебетата да имат оранжев цвят на изпражненията. Това е следствие от пигменти на стомашно-чревния им тракт.

Червен

Когато бебешките изпражнения станат червени или още по-тъмни - към черни, това най-вероятно е последица от приети тъмночервени храни и напитки - като цвекло или домат. 

Този цвят обаче никак не е за пренебрегване, защото може да означава и кръв в изпражненията, която е последица от инфекция и е нужно спешно консултиране с педиатъра.

Бял

Белият цвят на изпражненията е сериозен сигнал и трябва да се свържете възможно най-скоро със своя педиатър.

Сив

Същото се отнася и за сивия цвят на изпражненията. Това не е добър знак.

Изпражненията на вашето бебе говорят много за начина, по който то се чувства и са отражение на здравословното му състояние. Ето защо трябва да ги следите всеки ден и да алармирате своевременно при нередност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ