Напишете дума/думи за търсене

2020: Предизвикателства и уроци за СофтУни Светлина

Ето че непредвидимата 2020-а най-сетне приключи, учениците от СофтУни Светлина завършиха последните проекти преди празниците и се наградиха със заслужената коледна ваканция. Заслужена по много причини.

Дистанционно? Невъзможно

Тази година определено бе предизвикателство за всички – родители и учители, но може би най-трудна за самите ученици. Не защото трябваше да се адаптират към дистанционна форма на обучение (това го умеят без проблеми), а защото се наложи да бъдат лишени от бурната социална среда, така ключова за тяхното израстване. Но младежите са винаги изпълнени с изненади и намериха не един начин да поддържат доколкото е възможно комуникацията помежду си, да се забавляват и да учат.

Във времето, което учениците на СофтУни Светлина прекарваха по домовете си, те не загубиха контакт един с друг, както много родители се опасяваха, а даже обратното. Дигиталната им грамотност се оказа силно оръжие, което не само ще им даде предимства в бъдеще, а им послужи и на момента, за да се адаптират бързо в ситуации, в които ние, по-големите, се затрудняваме. Младежите играят игри, гледат филми, докато си говорят онлайн, и намират най-разнообразни и креативни начини да бъдат заедно, дори без физически контакт – нещо, от което може всички да си вземем поука.

Перспективно образование

Това, с което се отличи първата частна професионална гимназия по дигитални науки, са трите специалности, от които учениците могат да избират – „Приложно програмиране“, „Графичен дизайн и мултимедия“ и „Дигитален бизнес, маркетинг и предприемачество“. Дори дистанционно тези професии могат да се изучават и практикуват напълно дистанционно – възможност, която се оказа изключително ценна в последните месеци.

Освен това самите области на специализация са най-перспективните на пазара в момента и завършилите СофтУни Светлина имат невероятната възможност да излязат със завършено професионално образование в кипящата дигитална сфера и да се превърнат в професионалистите на бъдещето – нещо, в което самите те вярват.

Наложеното дистанциране не попречи и на учебния им процес, доказвайки, че онлайн обучението е далеч от невъзможно. Някои от тях имаха и времето да споделят впечатленията, емоциите и причините да станат част от гимназията. Съвсем скоро им предстои Европейската Олимпиада по Статистика, в която ще вземат участие за втора поредна година. Разбира се, нищо не може да замени социалния контакт на живо, физическата активност, спорта и веселото настроение, което изпълва сградата на СофтУни Светлина, когато е изпълнена с ученици.

Екипът на гимназията твърдо стои зад ценностите, заложени още със създаването ѝ. А именно да изгради една уникална по рода си учебна среда, която коренно да промени традиционното образование и да даде пример, обръщайки по-голямо внимание на дигиталната грамотност. Педагозите, които преподават в гимназията го правят с истински хъс и амбиция, използват съвременни практики и наистина разбират от това, което преподават.

Записванията за СофтУни Светлина са отворени

Приемът за следващата учебна година в СофтУни Светлина вече е отворен! В гимназията могат да подават кандидатури всички младежи, завършили 7 клас, а процесът по кандидатстване е максимално улеснен. Ако имаш желанието да се гмурнеш в света на дигиталните науки, не се колебай, а кандидатствай още днес!