Напишете дума/думи за търсене

Крайниците на новороденото са студени - да се тревожа ли?

Ако бебето ви има студени ръце, това не означава непременно, че е настинало или се разболява.

От момента, в който то се е родило, циркулаторната му система се развива постепенно. Кръвта нахлува първо в най-важните органи - като сърцето, което има най-голяма нужда. Едва след това циркулира през крайниците. Много често срещано е, особено до 3-месечна възраст, децата да имат студени ръчички и крачета.

Ако усетите нещо подобно, проверете с пръсти температурата на коремчето и задната част на врата. Трябва да усетите топлина и сухота. Ако усетите студена кожа и изпотяване там, се обърнете към педиатъра. Хубаво е профилактично да проверявате температурата на бебето.
Важно е да поддържате правилни градуси в помещението, в което бебето прекарва най-много време и спи. За да ви е по-лесно, закупете вътрешен термометър, който ще ви даде най-ясна представа. Температурата на въздуха трябва да бъде около 20-22 градуса.

Проветряването зависи от сезона – обикновено през есента и зимата са достатъчни 3-4 проветрявания на стаята от по 15 минути всяко. През лятото осигурете постоянен приток на свеж въздух чрез отворени прозорци. Но в никакъв случай не оставяйте детето си на течение.

При къпане температурата на помещението трябва да бъде около 24 - 25 градуса. Водата за къпане трябва да има температура около 36 – 37 градуса, но докато съблечете детето тя може да се понижи, така че първоначално е уместно температурата да бъде 38 градуса. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ