Напишете дума/думи за търсене

4 "лъжи" за отпуска по майчинство

И то, споделени от наскоро родили дами. Ето какво разказват 4 наши читателки.

"Отпускът по майчинство не се оказа почивка" - Мария Терзиева, Пловдив, 32 г.

Отпускът ми по майчинство не е почивка от работата. Беше просто смяна на вида работа и мястото. Обичам новата си роля на майка, но изобщо не очаквах, че ще ми е много по-трудно, отколкото да съм на пълен работен ден в офиса. Нямам почивни дни и малкият ми "шеф" ме вика дори и посред нощ. "Лъжата" за отпуска по майчинство, в която вярвах, беше, че поне сега ще си почина от работните ангажименти. А сега се оказа, че ще си почина, когато се върна отново в офиса след година и половина.

"Беше "лъжа", че работата няма да ми липсва" - Ивон Александрова, София, 38 г.

Мислех си, че майчинството ще е като една ваканция. Бях сигурна, че работата няма да ми липсва, но сгреших. Липсваха ми разговорите, срещите с колеги, динамичното всекидневие. Рутината започна да ме побърква. В този смисъл това беше моята лична заблуда преди да родя. Чувах често същото твърдение и от околните, но се оказа невярно.

"Мислех си, че ангажиментите ми ще бъдат само и единствено грижа за новороденото ми" - Селин Ахмед, Разград, 24 г.

Нямах търпение да видя бебето си и да започна да се грижа за него. Докато бях бременна, постоянно си мечтаех за времето, в което ще го храня, държа и преобличам. Оказа се, че ще имам нужда и от време за себе си. Не бях помислила за това. Искаше ми се някой да ме беше предупредил, че това е нормална нужда и да бях помислила по-рано как да се грижа и за себе си в този следродилен период.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

"Беше заблуда, че ще върна тялото си лесно" - Илияна Ангелова, 29 г.

Бях сигурна, че ще върна лесно фигурата си, след като родя. Вероятно при някои жени се случва така, но ако трябва да съм честна - на мен ми беше необходимо време. На органите им трябва известен период да се върнат в нормален размер и на мястото си. Също така на тялото му е нужно време да постигне хормонален баланс и да се върне в предишния си вид. Искаше ми се да съм по-толерантна към себе си и килограмите си в следродилния период.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ