Напишете дума/думи за търсене

СофтУни Светлина отвътре – интервю със Стела Вълкова

Частна професионална гимназия по дигитални науки „СофтУни Светлина“ е първата частна гимназия за ИТ и дигитални умения в България. В нея учениците могат да избират между три основни специалности – програмиране, графичен дизайн и мултимедия и дигитален бизнес, маркетинг и предприемачество, както и да участват в редица извънкласни дейности. Стела е един от учениците в СофтУни Светлина и наистина се занимава с доста неща, но все пак успя да намери време, за да отговори на въпросите ни и да сподели повече за гимназията, средата в нея и личните ѝ впечатления за годините, в които учи там.

- Здравей, представи се пред нас.

- Здравейте! Казвам се Стела Вълкова, на 17 години. В момента съм 10 клас в (ЧПГ по дигитални науки “СофтУни Светлина” със специалност “Графичен дизайн и мултимедия”.

- Как избра СофтУни Светлина?

- Историята ми около избора на училище е доста интересна, защото съм от друг град и преди да разбера за училището и какво представлява, никога не си бях помисляла, че София може да бъде възможност за мен. Винаги съм си представяла, че ще бъда някъде близо до родителите си, но понякога най-неочакваните и непредвидими неща са най-хубави. Избрах Светлина, защото предлагашe много добра преспектива за реализация след завършен гимназиален етап на обучение. СофтУни Светлина действително би ме подготвило за бъдещето, тъй като всяка една от специалностите е от така наречените “професии на бъдещето”.

- Защо тази специалност?

- Както споменах, аз съм с профил графичен дизайн и мултимедия. Истината е, че в началото бях много неуверена и си мислех, че няма да справя със задачите, че не съм толкова креативна и т.н. Екипът от преподаватели ми показа точно обратното - изисква се време, търпение, постоянство, защото никой не се е родил научен. Разбрах колко всъщност готина е професията сама по себе си, колко различни и креативни неща може да направиш, стига да имаш желанието. Както съм казвала не малко пъти - графичният дизайн наистина промени погледа ми над нещата, започнах да виждам, а не само да гледам. Отделно професията е много перспективна. Предлага развитие в множество области - от тази на уеб дизайна, видеообработка, 3D обработка и много, много други. Хубавото е, че може да намериш своето, това което ти харесва. Именно това прави гимназията ни - предлага възможност да го намериш.

- Какво мислиш за средата в гимназията?

- Средата в гимназията изобщо не е като останалите училища. В СофтУни Светлина намерих приятели, както сред съучениците ми, така и сред преподавателите. Гимназията предлага двуседмичен опознавателен период преди началото на всяка учебна година, който има за цел да адаптира новите ученици към средата в гимназията. Според мен това е огромен плюс, защото именно през тези две седмици аз опознах много хора и завързах много приятелства, които продължават до ден днешен. Преподавателският екип е съставен от професионалисти, които са наши учители, но и наши приятели. Предлагат ни винаги най-иновативните методи за преподаване на материала, както и своя опит, който е безценен.

- Какви интересни дейности има, в които ти участваш?

- Едно от най-отличаващите качества на СофтУни Светлина е множеството различни и иновативни възможности, които предлага. Състезания, не само по специалните предмети, но по всичко - от създаване на лога за различни институции до участие в едно от най-грандиозните състезания по английски език (World Scholar’s Cup). Аз лично наскоро участвах в Олимпиадата по статистика, организирана от НСИ. Беше ми предоставен шансът да напиша цели 2 статии за блога на училището и така преоткрих още едно нещо, което ме влече. Отделно гимназията ни предлага стажантска програма, която, както и всички други дейности в гимназията, има за цел да ни подготви по-добре за бъдещето.

- Разкажи за стажантската програма.

- Стажантската програма е наистина един от многото плюсове, които училището ни предлага. Периодично в платформата Shkolo се публикуват различни и интересни стажове - от изграждане на уеб сайт и маркетинг стратегия за действителен клиент, създаване на различни постове за социалните мрежи за една от най-големите PR компании в България, до възможност за работа в реална обстановка за друга водеща българска компания. Участие в стажовете могат да вземат всички ученици на гимназията, след като попълнят формата за кандидастване и бъдат извикани на интервю с компанията. Благодарение на този вид дейности научаваме много за реалната работна обстановка и обогатяваме своя опит и знания.

- По какви проекти си работила? Имаш ли любим и какви са бъдещите ти планове?

- Проектите, по които съм работила, са много, но като един перфекционист, никога не ми стигат. В СофтУни Светлина обучението държи много на умелото сработване в екип. Едни от любимите ми проекти са отборни, защото мисля, че в отборна работа всеки предлага своя опит и накрая се получава нещо уникално. Миналата година именно целия клас направихме филм по история за Втората Световна война, а пък с друг екип сътворихме настолна игра по физика. Тази година ни се предложи възможността да отидем на снимачната площадка и да видим отблизо процеса. В часовете по специални предмети сме правили множество проекти - създаване на брошура, списание, брандинг идентичност, календар и други. Ако трябва да бъда честна, моите планове са много, но за начало бих искала да опитам от всичко по малко, за да видя кое ще ми допадне най-много. Отново бих благодарила на гимназията, че ни дава възможността за това.

- Как си представяш кариерното развитие след гимназията?

- Това, към което се стремя след завършека на това 5-годишно приключение, е добро кариерно развие в областта на графичния дизайн. Винаги съм си мечтала за работа от всяка точка на земята и с професията графичен дизайнер мога да постигна точно това - нужни са ми само лаптоп, електричество и глава пълна с идеи. Според мен гимназията би ни подготвила толкова добре, че спокойно да имаме възможността да започнем работа веднага след завършен 12 клас.

- Какво би посъветвала „зайците“ в Светлина?

- Това, което бих посъветвала младите “зайци” е да пробват смело. Ако ви влече програмирането, дигиталния маркетинг или пък искате да творите и графичният дизайн е нещо, което ви допадата супермного, бъдете смели. Никой не се е родил научен и с труд, постоянство и работа може да постигнете всичко, което искате.

За да разбереш повече за учебния план и трите основни пътеки, които учениците могат да изберат след 7 клас в СофтУни Светлина, може да разгледаш уебсайта им. Ако имаш желанието да станеш част от средата, която Стела описа, или си родител, който се чуди кое е най-доброто училище за детето му, може да разгледаш процеса по кандидатстване тук. Бъди част от образователната революция в България!