Напишете дума/думи за търсене

Министър Ангелов в Бургас: Родилка е в тежко състояние, 10 дни се лекувала вкъщи

Проф. Костадин Ангелов

Съвет към Здравното министерство ще разглежда случаи на бременни с COVID-19

Имаме родилка в тежко състояние със спешно родоразрешение. Десет дни се е лекувала вкъщи. Консултираме я с главния кооридантор на Ексепрния съвет по реанимация и анестезеология, съобщи в Бургас преди минути здравният министър проф.Костадин Ангелов. Бебетата на жената са добре, уточни министърът и съобщи, че заради зачестилите случаи се създава Съвет към министъра на здравеопазването, който да решава всички въпроси, свързани с родилки с ковид –инфекция. 

Новото при третата вълна на епидемията е  подмладяването на пациентите с Ковид 19. Всичко, от което има нужда Бургас, е направено. Изпращаме ремдесивир, допълнително ваксини. Днес на Министерски съвет бе решено да се поръча  още една извънредна доставка на ремдесивир, каза министър Ангелов. Той нямал притеснения за нуждите на област Бургас, която е с най-много заразени на 100 000 души.

Получаваме пълно съдействие от директорите на болниците, ако има нужда, сме готови да изпратим тук служители от други РЗИ, лекари, допълни здравният министър.

Общо  12 097 са леглата за неусложнени пациенти в национален план, заетите са  74%. Броят на интензивните е 1063, от тях 63 % заети.

 Там където има натиск на пациенти, ще бъдат осигурени още дихателни апарати, няма да бъде върнат пациент. Нямаме притеснения, системата ще издържи, каза още проф. Ангелов. Данните показвали, че  лекарите които са ваксинирани в първа фаза, на този етап издържат и към момента има много по-малко заразени медици.

Относно разболелите се след ваксина обитатели на Дом за възрастни хора в село Опанец министърът заяви, че от  31 положителни 14 са ваксинирани с втора  игла и тяхното състояние е много по-добро, отколкото на останалите заразени. Доказаха се твърденията, че ваксинираният човек може да е носител или да има леки симптоми, но няма да стигне до болница и да загине от този вирус,каза още министърът.

Той благодари на всички, които се съобразяват с мерките и вярват в науката. Много е трудно, но ще се справим, каза още проф.Ангелов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ