Напишете дума/думи за търсене

Радина Кърджилова след раждането на втория си син: "Искам още едно!"

Радина и Йоан
Снимка от инстаграм на актрисата

Първото интервю на Деян Донков след раждането на третия му син Йоан

Как двамата с Ради гледат децата си

Техните съвети за родители

Актьорът е перфектен и с памперсите, и в кухнята

Първите думи на Радина Кърджилова след раждането на втория си син Йоан били: “Искам още едно дете”, разказва таткото Деян Донков. (Четете по-долу интервюто с известния актьор)

Бебето с перфектните мерки 3300 г и 51 см  (с малко по-леко от батко си - б.а.)  се роди в пловдивска клиника на 23 март. Вчера то и мама Ради трябваше да бъдат изписани и цялата фамилия да празнува новото попълнение на рода Донкови-Кърджилови. За това как Деян е отбелязал раждането на първородния си син Христо от връзката си с Радина в Народния театър още се носят легенди, но сега пандемията ще попречи на всенародното веселие.

Едно любопитно съвпадение - Христо се роди на 23 юни 2016 г - деня, в който Деян направи режисьорски дебют с пиесата “В очакване на Годо” (дори един негов колега се пошегувал дали синчето няма да бъде кръстено Годо). Чуди се за какво да се тревожи по-напред - за майката или за спектакъла. А пък Радина обяви датата за техен семеен празник. Ето че сега Йоан избра също да се роди на 23-и, само че март. И това ще затвърди традицията, че това е щастливото им число.

Деян “води” на

Радина 3 към 2

(засега, освен ако не

се изпълни

желанието ѝ

за още едно дете)

Той има 15-годишен син - Деян-младши, от връзката си с актрисата Анастасия Ингилизова. Неговите любови са пословични и достойни за пиеса или филм - още повече че всички герои могат да изиграят самите себе си.

С Христо
С Христо
Ето какво разказва колегата Димитър Стайков - известен театрален критик, в наскоро излязлата си книга “Пламъци по сцената”, посветена на звездата на Народния театър: “Първата голяма любов на актьора е моделката Кристина Милева. Запознават се в дискотека и Деян не се отделя от нея, танцуват неспирно. Започват да се целуват и той е впечатлен. Заради нея той дори отива на гледачка. Жената им казва, че любовта им няма да я бъде и до три години ще се разделят. А той... ѝ дава годежен пръстен. Красавицата го приема, но дни след това развалят връзката си.
Те тримата
Те тримата

Две години актьорът не поглежда сериозно жена. После се появява Радина. Началото на любовта им се случва на рождения ден - 17 юни. Тя става на 25 години. Намерила е телефона му и първа му се обажда, за да го покани на празника си. На нея той ѝ подарява колие от планински кристал във форма на сърце, който подхожда на зодията ѝ. “Казах ѝ - ето сърцето ти, родени сме един за друг и ни е отредено да имаме деца. Тя е моята Жулиета”, разказва Деян, който е доволен, че тя дори татуира името му на безименния пръст на лявата си ръка. “Той е любовта. Няма друго обяснение”, казва Кърджилова за мъжа на живота си.

Преди Кристина обаче съществува Анастасия Ингилизова. Актрисата е жената, която 17 години е плътно до Донков. Двамата минават през много трудности от Видин до София. Ражда им се син - Деян-младши. По-късно се разделят, но и до днес са в приятелски отношения и постоянно се събират на празници.

Влюбени в Париж
Влюбени в Париж
Тя идва с двете си

деца, които си

играят с Христо

Странно е, но, да, нямам проблем с женските сърца”, изповядва той пред Димитър Стайков. С първородния син на Донков е свързана една история, граничеща с мистерия. На премиерата на книгата на баща му 15-годишният Деян-младши дебютира на сцената на Народния театър, където прочете откъс. Избраният от момчето текст носи заглавието “Кармата на интуицията” и е посветен на една от многото случки в живота на Деян Донков, които се оказват пророчески. Той има дарбата да сънува странни сънища или да получава провидения, които прерастват в съдбовни житейски събития. “Аз вярвам, че няма случайни неща”- каза той. Дори здравословното състояние на първородния му син, който се ражда с увреждане на крачето и реална опасност от ампутация, е пример за чудо без медицинско обяснение и е резултат от срещите на родителите с отец Николай, неговите съвети, светената вода от река Йордан и молитвите към Бог.

Деян Деянов Донков е на 15 г., деветокласник в столичното 7-о училище “Св. Седмочисленици” на ул. “Шишман”. От няколко години тренира футбол - вратар е на отбора “Левски-Раковски”. Тренира в шест дни от седмицата. Старае се да не изоставя и в учението и както е при всички то е ту дистанционно, ту присъствено обучение. Им

прекрасни данни

за вратарския пост

и е титуяр на отбора в своята възрастова група, но вече го викат и при по-големите. Казва, че футболът не е временно увлечение, и че иска да направи сериозна кариера в този спорт. Треньорите му казват, че е добър, той обаче иска да е още по-добър. Няма любим вратар, но “краде” от най-големите асове на този пост. Засега няма интереси към актьорството, но при баща и майка (Анастасия Ингилизова) артисти, знае ли човек. Ей го Наум Шопов-младши - завърши медицина, но камерата го привлече неудържимо.

Мама, татко и аз
Мама, татко и аз
Донков-старши изцяло подкрепя футболните страсти на първородния си син и почти не пропуска мач с негово участие.

Но да продължим със син №2 Христо, вече почти на 5 години. Като дете на прочути родители, медиите следят всяка крачка на малкия наследник на артистичната двойка. А той разкрива най-неподозирани качества на родителите си.

Радина чете книги

със съвети, Деян

готви здравословно

Деян “управлява” количката с Христи по софийски тротоари, Радина - навигира по разбитите плочки. Ще им предстои същото и с Йоан... (Малко преди раждането на първото им дете двамата купуват собствено жилище с голяма тераса в центъра на столицата - б.а.). В пандемията излизат закратко, пазаруват здравословно, имат своите правила за гледане на деца, наложени както от семейното им възпитание, така и от модерните времена. Но вирусът не ги пожали... Преболедуваха го!

Ако искате да

ядосате Радина

Батко ще съм аз!
Батко ще съм аз!
Кърджилова и Деян Донков, наречете синчето им Ицо или Ицко! И двамата не понасят тази галена форма на обръщение, широко възприета към някого, наречен Христо. Към някого да, но не и към техния Христо! За тях той е Хрис или Хрисчо и никакви други умалителни. Първият въпрос е на кого прилича малкият. Кърджилови са убедени, че има фините черти на Ради - нали обикновено синовете приличат на майките си. А майката на Деян само се усмихва, знае си, че техният ген е силен, от Белоградчишкия край.

“Ради сякаш сияеше. Майчинството личеше по лицето и. Имаше излъчване на мадона. Отначало с майка ѝ малко се страхувахме за нея - слабичка е, имаше тежки роли, но тя ни успокои, че всичко ще бъде наред. Така и стана”, с умиление си спомня баща ѝ. Щом разбра, че е бременна, актрисата веднага спря цигарите. Намали и участията си на театрална сцена особено в пиеси с повече физическа активност.

Деян-младши е в час с най-елементарните грижи за малкото дете и се включва в гледането на Христо. Дори може да го храни. Баща му го стимулира - казва му, че един ден, когато самият той стане баща, ще му бъде лесно. А не като на дървените по принцип мъже.

 Динката отново проявява “женското си начало”, с което много се гордее, и демонстрира на Радина как да къпе Христо. Не му става скучно, ако прекарва цял ден с малкия и, разбира се, теоретизира: “Когато децата са около теб, усещаш, че не си най-важният”.

Щастлива е и Радина: “Като малка мечтаех да бъда булка, но това вече отмина С появата на сина ни много се промениха нещата. Целият ми свят се преобърна. Със сигурност обаче поне още едно дете ще родя по-нататък. Дай Боже, да е момиченце!” Както знаем, момченце е!

“Ще имаме бебе,

ще се казва Йоан”

С тези думи артистичната двойка Деян Донков и Радина Кърджилова са съобщили на сина си Христо, че скоро ще има братче. Това разказа момчето в предаването “Търси се” по Би Ти Ви. Няма търпение братчето му да се появи, за да си играе с него и да го учи на азбуката, когато му дойде времето.

Кърджилова и Донков казаха, че са мислили за брак. “Може би, когато децата пораснат достатъчно, за да държат шлейфа на булчинската ѝ рокля”, шеговито казва Донков.

Двамата при получаването на поредната награда.
Двамата при получаването на поредната награда.

“Искам моят син да бъде смел, честен и добър човек. Надявам се да стане такъв, това е мисия на мен и баща му. Да се научи сам да се защитава. Ако наистина бях учителка, щях да отделя 5 - 10 мин да се опитам да убедя учениците си, че с насилие, озлобление и жестокост нищо не се постига, че трябва да има прошка”, прави равносметка Кърджилова, която играеше такава роля в един филм. Обещава си така да възпитава сина си. И го спазва!

“Синът ни безкрайно ни радва. Всяка сутрин е различен. Смее се, струва ми се, че скоро ще каже “мама”. Опитва се. Така се надявам да го изрече скоро! Ама какво говоря! Направо го казва! Знае си той... Иначе е лъчезарно дете. Говорим му като на равен. Деян го разсмива със закачки. Двамата са невероятно приятна гледка! Памперсите ли? Сменя ги перфектно! Дори е по-запознат от мен с процедурата на лепенките. Къпе Христо, храни го. Играе си с него. Перфектен е в ролята на Дон Жуан, но е перфектен и като баща, и като мъж до мен. Всеки ден е различен - нали е актьор, и не ми е скучно. Щастливи сме заедно!”, признава много искрено Радина.

“Гука, усмихва се.

Много, смее се”,

радва се Радина на тези първи бебешки звуци и забавни “муцунки” на Христо. Сега следва Йоан.... Много е рано още за играчки - всяко нещо с времето си, смятат с Деян.

Не са маниаци да изкупят цели бебешки магазини. Засега са осигурили всички модерни джаджи, необходими за правилното и лесно хранене - от стерилизатори и шишета до помпи. Бебокът още нищо не разбира, но не знае какво го чака. Ще му се разиграват цели пиеси. “От всичко ще види, всичко ще опита”, заканва се майка му.

Макар наследникът на артистичната фамилия да ходи на ясли, често му се налага да поостава вкъщи и тогава роднините поемат грижата. “Той е послушно и обичливо дете. Не капризничи. Вече е много забавен и добричък. Може да си говори спокойно човек с него - нали е почти на 3 години”, хвали го дядо му. Двамата се забавляват предимно с рисунки, а неговата задача е да държи детските ръчички, въоръжени с цветни пастели, далеч от стените на току-що ремонтирания апартамент на Радина и Деян. Заедно с това насочва и първите опити на внука върху белия лист. Учат и цветовете.

Блестящ тандем и в театъра и с творчески планове за съвместни постановки
Блестящ тандем и в театъра и с творчески планове за съвместни постановки
Най-новите рисунки на Хриси - така го нарича дядо му, трябва да изобразяват кабинков лифт. “Водиха го на Витоша и той се е впечатлил много от въжената линия. Сега все за това говори. Нали е момченце, около него само камиончета, влакчета, трамвайчета, самосвали, багери, пожарни - цял автопарк. Има и много модели на колички и вече уверено разпознава мерцедес, беемве, дори голф. Той прави някакви драскулки с каквото докопа - молив, химикалка, аз довършвам, учим се”, казва художникът.

Когато не рисуват, чете или рецитира стихчета на внука си, които помни още от детството на Радина. Тогава също много се занимавал с нея и тя ги знаела наизуст. Харесва творбите на Асен Разцветников, защото героите му са много забавни - щурци, бръмбари, комари, мухи. Хем рецитира, хем му пее: “Събрали се три щурци...” Малкият повтаря последната думичка на стихчето, хваща римите, а дядо в това време бързо рисува я жабка, я мравка.

Деян Донков:

Забравих, че съм актьор! Напоследък съм само в

роля на баща

- Деяне, честит трети син. Да ти е жив и здрав!

- Благодаря ти, Пенчо.

- Кръстихте го Йоан, да не би да е на прадядо ти Иван, когото аз много добре помня?

- Не. По едно време мислехме да го кръстим Тома. А Тома се е казвал прадядо ми по бащина линия. Аз се казвам Деян Донков Томов, но всички ми викат Динката. Но по-късно, не знам как, ни се появи името Йоан и на двамата с Радина много ни хареса.

- След трима синове ще карате ли до момиче?

- (Пауза.) Ооо, не знам! Тук, в Пловдив съм с Митко, брат ѝ на Радина, и с малкия Христо. На другия ден след раждането Радина ме погледна с тъжни очи и каза: “Искам още едно...” Представяш ли си?

- Е, браво на вас!

- Сили винаги ще се намерят, вяра също... Любов като има, има всичко. Така че не казвам не. Не казвам стоп и край.

- Как посрещна появата на още един брат Деян -младши?

- Радва се много, разбира се. На него всъщност това му е трети брат - Христо, Йоан и Константин - от връзката на майка му Анастасия Ингилизова с актьора Христо Петков.

- Деян продължава ли да тренира футбол в “Левски”?

- О, да. Само че наскоро всички изкарахме много тежък COVID. Радина в ситуацията беше героиня. 14 дни денонощно бях с нея, тя не можеше да ходи. Беше и на командно дишане в “Майчин дом”. Разви двойна пневмония с усложнения. Молих се всичко да свърши добре и нормално. Има Бог - ето вчера (във вторник - б.а.) се появи младенецът Йоан.

- И Деян-младши ли изкара COVID?

- Всички го изкарахме.

- Той има ли сериозна амбиция да продължи с футбола?

- Да, тренира почти всеки ден, развива се добре. Има много добри данни, висок е. На 15 години, но е вече е колкото мене на ръст, кракът му е по-голям от моя.

- Къде учи?

- В 7-о училище “Свети Седмочисленици” на ул. "Шишман". В това училище е истинското бюро на Иван Вазов. Видах го лично.

- Деян-младши няма ли актьорски амбиции, или футболът го е грабнал тотално?

- Не, няма засега. По-скоро гледам, че Христо обича да стои пред огледалото и да се чепати като мене, когато бях малък. Но той и уникално рисува. Това е любимото му занимание, ювелирно пипа нещата, образи вае, с въображението си чрез рисунката прави удивителни неща.

- Значи ще наследи дядо си Христо, на когото е и кръстен...

- Дядо Христо е известен художник и самият той се изумява, много се кефи и му е странно как малкият държи молива и въобще как рисува. Но трябва да кажа, че и майка ми Ана рисуваше добре, и сестра ми Нина. Аз също рисувах нелошо. Така че Христо от рано е облъчван с такива гени и може би един ден талантът му ще избухне...

- Кога ще се върнете в София?

- Надявам се в петък...

- И какъв ще е сега Йоан - пловдивчанин или софиянец?

- Роден е в Пловдив и кармично се свързахме с града на Крикор Азарян, моят духовен баща.

- Затова ли избрахте Йоан да се роди в Пловдив?

- Не само заради това. Тук ни предложиха много добри условия, много добре обгрижваха Радина, всичко е на много високо ниво.

- Какви са ви плановете с Радина, след като отворят театрите? Дай, боже, да е по-скоро?

- Аз забравих вече, че съм актьор! Ей, добре че ме подсети, че съм актьор. Напоследък съм само в ролята на баща.

- Обадиха ли се от Народния театър, за да те поздравят и да ти честитят раждането на Йоан?

- Никой не се обади. Въпреки че съм негов служител, пък се водя и някаква звезда. Само приятели се обадиха. А от ръководството на театъра можеха поне един букет да изпратят на Радина Кърджилова, която е носителка на наградите “Аскеер” и “Икар” като актриса на Народния театър. Леко позорно е това нещо, струва ми се.

- Нещо друго ново около теб?

- То ще се чуе, ако има нови неща. Чакам някои филми да излязат, пуснах документи и чакам да видя дали ще спечеля за един проект - постановка на мой спектакъл. Но е още много рано да говоря за това.

- Благодаря ти за този разговор, Деяне. Целуни Радина, Йоан и Христо, желая ти творчески и всякакви успехи. И като се очовечи времето да се съберем на по чаша червено вино в нашето белоградчишко село Пролазница - ти с тримата си синове, аз с моите двама, но и с внучката...

- Непременно ще го направим...

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ