Напишете дума/думи за търсене

Възможно ли е да имам косопад през бременността?

Загубата на коса по време на бременност е доста необичаен симптом. Обикновено се случва точно обратното.

При повечето жени хормоналните промени, които се случват по време на бременност, правят косата им да изглежда още по-здрава, плътна и дълга. Загубата на коса, често на снопове, се среща след раждането на бебето, а не докато сте бременна.

Няма много информация за косопад по време на бременност. Въпреки това е вероятно хормонът прогестерон, отделен във високи нива по време на деветте месеца, да направи косата ви по-суха. При суха коса има по-голям шанс да се накъса и падне. Това става най-често в късните етапи на бременността. Разчупването на косата близо до корените може да изглежда като косопад, въпреки че всъщност не е така. Какъвто и да е случаят, е обезпокоително.

Говоренето с вашия лекар за загубата на коса по време на бременност. Той ще назначи нужните изследвания и ще ви помогне да разберете дали има някаква друга причина за проблема ви. Особено важно е да го направите, ако косопадът не е временно явление, а продължава дълго време.

В някои случаи загубата на коса може да бъде свързана с дефицит на желязо (анемия), въпреки че някои изследвания оспорват това. Понякога загубата на коса може да бъде свързана с други здравословни състояния, като лупус или изменения на щитовидната жлеза.

Може да опитате следните съвети за намаляване на увреждането на косата до възможно най-малка степен:

  • Не мийте косата си прекалено
  • Опитайте и използвайте мек шампоан и балсам
  • Използвайте огъващ се гребен, когато косата ви е все още мокра
  • Избягвайте да завързвате косата си на стегната конска опашка или кок, тъй като това може да я накъса
  • Не използвайте химически бои, процедури за къдрене или изправяне, защото те могат да направят косата ви по-суха и по-чуплива

Как да се храните?

Експертите смятат, че яденето на плодове и зеленчуци, богати на флавоноиди и антиоксиданти, предпазва космените фоликули, като по този начин насърчава растежа.

Въпреки че няма достатъчно доказателства, за да се докаже тази теория, струва си да опитате. Яденето на плодове и зеленчуци е полезно за вашето здраве и това на бебето - по всякакви начини, дори ако те нямат никакъв ефект върху косата ви.

След раждането на бебето може да отнеме известно време, докато косата ви се нормализира. Търпението е ключът и с правилна грижа скоро ще откриете, че тялото ви, включително косата, бавно се връща в състоянието си преди бременността.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ