Напишете дума/думи за търсене

11 причини да приемаме редовно рибено масло

Вероятно все някога сте попадали на информация, според която рибеното масло е с високо съдържание на Омега-3 и е ценна добавка, която трябва да се приема редовно.

Възможно е обаче да сте били скептични към тази информация, тъй като днес се предлагат толкова много продукти, че е трудно да се разбере кои са наистина полезни и кои са просто загуба на пари.

Що се отнася до рибеното масло, може би сте чували, че то може да бъде потенциален източник на опасни нива на тежки метали живак поради индустриалното отравяне на нашия въздух и вода през последните няколко десетилетия. Редно е да бъдете скептични по отношение на твърденията на производителите на добавки, но също така е разумно да знаете как да различавате добрите, здравословни такива от лошите и нездравословни.

Какво точно представлява рибеното масло? Първо, важно е да не го бъркате с масло от черен дроб на треска, масло от крил или масло от черен дроб на акула. Това са различни про

дукти, които се нуждаят от отделно обяснение.  Рибеното масло може да се консумира или като се яде студеноводна риба, или като се приема под формата на добавка. То се получава от тъканите на мазни риби като херинга, скумрия и сьомга и е пълно с полезните Омега-3 мастни киселини. Интересното е, че рибите не произвеждат това масло сами. То идва предимно от консумацията им на водорасли и планктон. 

Трябва да се отбележи, че човешкото тяло не произвежда много от собствените си Омега-3 мастни киселини. А те могат да предложат многобройни ползи за здравето при редовна консумация чрез рибено масло. Такива са:

  • Увеличаване на мозъчната мощ и умствена яснота
  • Борба с тревожността и депресията
  • Подобряване на съня
  • Подобряване на здравето на очите
  • Насърчаване на здравето на мозъка по време на бременност 
  • Подобряване на състоянието на кожата
  • Борба с психическия спад, свързан с възрастта
  • Борба с възпаления
  • Помощ при отслабване
  • Подобряване на рисковите фактори за сърдечни заболявания
  • Борба с автоимунни заболявания

Ако искате да набавите рибено масло към своята диета, има 2 възможности за избор. Това може да се случи директно от яденето на студеноводна риба. Някои от най-добрите сортове, които се предлагат и доставят най-много Омега-3, са: 

Аншоа

Херинга

Скумрия

Сьомга

Сардини

Риба меч

Пъстърва

Риба тон

Ако обаче не харесвате вкуса на тези риби или нямате възможност да ги ядете редовно, тогава алтернативата е да приемате добавка с рибено масло.

Какво количество трябва да приемам всеки ден?

Независимо дали ядете риба, или приемате добавка, има оптимално количество рибено масло, което трябва да приемате всекидневно. Като общо правило - ако ядете две до три порции мазна риба на седмица, тогава ще приемате здравословно количество Омега-3 мастни киселини. Но ако не ядете много риба, тогава добавката определено е начинът. Понастоящем няма точно определен стандарт за това колко Омега-3 трябва да консумираме всеки ден, но предложенията варират за дневна доза рибено масло от 500 мг до 1000 мг.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ