Напишете дума/думи за търсене

Идва ли любовта към бебето постепенно

Според идеализираните представи за жената майка всяка жена се преизпълва от радост, когато разбере, че ще има дете.

Тя прекарва бременността в мечти за бебето. Когато то се появи, тя с удоволствие и лекота влиза в ролята на майка. Това е вярно само до известна степен — по-голяма или по-малка в отделните случаи. Но това е само едната страна на медала. Медицинските изследвания са установили, че с бременността, особено първата, са свързани и естествени отрицателни чувства. До известна степен първата бременност поставя край на безгрижната младост. Моминската фигура се разваля и губи своята грация.

Макар и временно,

това е твърде осезаемо

Жената знае, че с раждането на бебето нейните удоволствия и развлечения ще бъдат ограничени. Няма да може да излиза и да се връща вкъщи, когато поиска. Семейният бюджет ще трябва да се дели на повече части, а вниманието на съпруга в къщи ще бъде раздвоено. Чувствата са различни при всяка нова бременност. Промените, които очакваме да настъпят след появата на още едно дете, не изглеждат страшни, след като имате вече две или три деца.

Понякога може да има

обективни причини

за прекарване на по-напрегната бременност — може би е дошла неочаквано рано или бащата има неприятности в работата си, дисхармония между майката и бащата. Отрицателно отношение към бременността обаче може да има и без всякаква видима причина. Вътрешни съмнения могат да се породят и у бащата, който се чувствува отчасти пренебрегнат поради все по-голямата заетост на майката с децата. Изобщо потиснатостта или раздразнителността, породени у единия от съпрузите, скоро се предават и на другия.

Любовта към бебето

идва постепенно

За много жени, които се радват и гордеят със своята бременност, е трудно да изпитат някаква любов към бебето, което още не са виждали или усетили. Но със своето помръдване то им помага да осъзнаят, че то действително е едно живо-същество. С напредването на бременността майката все по-реално си представя бъдещото бебе и грижите, свързани с него. Мнозинството от жените, които са били ужасени при първите симптоми на бременността, с облекчение откриват, че още преди раждането на бебето тяхната привързаност към него е нараснала значително. Има обаче и още една причина, поради която може да се чувствате не особено ентусиазирана от появата на новороденото и тя няма нищо общо с майчиното ви чувство - а именно следродилната депресия. Ето кои са симптомите за нея.

отпадналост и постоянна умора

плачът на бебето не предизвиква никакви чувства у вас

апатична сте, нищо не ви се прави и нищо не ви интересува

изпитвате чувство за безнадеждност, неспособност за справяне с грижите за бебето

усещате нарушения в концентрацията и паметта (лесно забравяне, разсеяни сте)

загубила сте обичайните си интереси (ако ви е доставяло удоволствие да готвите, то сега това ви се струва непосилно трудно)

липсва ви апетит и теглото ви стремглаво се редуцира

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ