Напишете дума/думи за търсене

Зацапване в начална бременност - за какво сигнализира?

Зацапването е леко кървене от влагалището. Подобно е на това, което може да имате в самото начало или в края на менструацията си, но много по-леко. Цветът на кръвта може да бъде от червен до кафяв (цветът на изсъхналата кръв) и обикновено е само няколко петна.

В ранните седмици на бременността малко зацапване или кървене е много често срещано. 1 от 4 бременни има някакъв вид кървене през първия триместър. Малко по-вероятно е да имате зацапване, ако сте заченали с помощта на асистирана репродукция. Дори да изглежда, че кървенето е спряло, обадете се веднага на вашия лекар, за да сте сигурни, че всичко е наред. Понякога зацапването може да е признак за нещо по-сериозно, като спонтанен аборт или извънматочна бременност. Ето защо винаги е най-добре да проверите.

Какво причинява леко вагинално кървене по време на бременност?

Леко кървене е вероятно да бъде причинено от развиващата се плацента. Най-вероятно е да имате зацапване или кървене, когато сте между 5-а и 8-а г.с. Малко вероятно е кървенето да продължи повече от три дни. Обикновено то е толкова леко, че бъдещите майки го забелязват чак когато отидат до тоалетната и се избършат.

Освен развитието на плацентата, в тялото ви може да се случват и други неща, които са причинили кървене:

  • Дразнене на шийката на матката
  • Хормони, които могат да променят повърхността на шийката на матката и да доведат до кървене, след като правите секс
  • Миома на матката, която представлява израстъци в лигавицата на утробата ви. Понякога плацентата се вгражда там, където има миома
  • Малък, безвреден растеж на шийката на матката (цервикален полип)
  • Шийна или вагинална инфекция
  • Наследствени нарушения, които затрудняват съсирването на кръвта, също могат да причинят зацапване по време на бременност

В безопасност ли е плодът?

Вашето бебе вероятно е в безопасност, ако лекарят не е забелязал нищо притеснително по време на последния ви преглед. Това обаче не значи, че не трябва да се свържете с него веднага, както вече казахме. Повечето бременности продължават, въпреки ранните проблеми с кървенето.

Понякога обаче зацапването може да е признак за нещо по-сериозно, като спонтанен аборт. Ето защо винаги е най-добре да уведомите вашия лекар, ако имате някакъв вид вагинално кървене, дори ако то спре. Ако кървенето сигнализира за спонтанен аборт, вероятно ще развиете коремни спазми и кървенето обикновено става по-силно. По-често обаче зацапването спира от само себе си и бременността продължава.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ