Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с лошо храносмилане през бременността

Храните, които избирате и начина, по който ги консумирате могат да ви помогнат при често срещаните оплаквания при бременност.

Сутрешното гадене, лошото храносмилане, запекът и умората могат да бъдат повлияни благоприятно от хранителния режим.

Гадене и повръщане 

В ранна бременност може да страдате от стомашен дискомфорт и повръщане. Може да ви е лошо по всяко време на деня. Може да се почувствате по-добре след 12-а седмица, но понякога това трае и по-дълго. Чувството за гадене може да бъде облекчено с консумация на нискомаслени, лесносмилаеми въглехидратни храни, като препечен хляб, обикновени бисквити, зърнени храни, макарони, ориз или плодове. При гадене и повръщане по-лесно се понасят малки количества храна, приемани през по-малки интервали от време.

Течностите обикновено се понасят по-добре, когато се приемат между храненията, отколкото по време на хранене. Ако проблемът не може да бъде преодолян или се влошава, жената трябва да потърси лекарска по- мощ.

Запек

Запекът е често срещан при бременност и може да е резултат на забавена чревна перисталтика, характерна за второто и третото тримесечие. Даже ако се чувствате зле, не използвайте разхлабителни, освен ако лекарят не ви ги препоръча. Разхлабителните могат да увредят плода. Приемът на повече течности като вода, мляко, плодови сокове, супи и консумацията на храни, бога-ти на растителни влакнини, например плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти могат да облекчат запека.

Лошо храносмилане

Лошото храносмилане се изразява в парене в горната част на стомаха. Можете да го чувствате през цялата бременност. Ще си помогнете като се храните 4-5 пъти дневно с по-малки количества, вместо 2 пъти да приемате големи количества храна. Печете или задушавайте храната, вместо да я пържите. Препоръчва се след хранене да направите разходка, да пиете течности след или между храненията, да ядете по-малко подправени и мазни храни, да не пиете газирани и съдържащи кофеин напитки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ