Напишете дума/думи за търсене

Колко време продължава кървенето след раждане

Кървенето след раждането е нормално. Нарича се "лохия".

Няколко дни след раждането ще почувствате, че имате много тежка менструация. Тъй като количеството кръв в тялото ви се повишава с около 50 процента по време на бременност, тялото ви е добре подготвено за тази нормална загуба на кръв. Колко време продължава следродилното кървене? Обикновено само няколко дни, но може да продължите да го забелязвате и през следващите няколко седмици.

Какво е лохия?

Лохиите са вагинално отделяне по време на следродилния период. (Терминът идва от гръцка дума, която означава „свързана с раждането.“) Състои се от кръв, тъкан, отделена от лигавицата на матката, както и бактерии.

През първите няколко дни след раждането лохиите съдържат доста количество кръв, така че ще бъдат яркочервени и ще изглеждат като тежък цикъл. Може да излиза периодично на малки пориви или да тече по-равномерно. Ако лежите известно време и кръвта се е събрала във влагалището ви, може да откриете малки съсиреци в бельото си.

Колко време кървите след раждането?

Вероятно ще имате малко по-малко отделяне всеки ден, а също и по-светъл цвят. От два до четири дни след раждането лохиите може да са по-воднисти и розови. Приблизително десет дни след раждането може да имате само малко количество бяло или жълто-бяло отделяне. В този момент лохиите са предимно бели кръвни клетки и клетки от лигавицата на матката. Те ще изчезнат след две до четири седмици. Малък брой жени продължават да имат оскъдни лохии или периодично зацапване за още няколко седмици след този период.

Какво причинява лохиите?

Ето какво се случва: Когато плацентата се отдели от матката, в областта, където е била прикрепена, има отворени кръвоносни съдове и те започват да кървят в матката. След като плацентата е изхвърлена, матката продължава да се свива, което затваря тези кръвоносни съдове, драстично намалявайки кървенето. Това е причината в началото то да е по-силно и с времето да намалява до пълното му изчезване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ