Напишете дума/думи за търсене

До 3-годишна възраст се възпитават първите хигиенни навици у детето

Хигиенните навици и умения могат да бъдат трайно сформирани, когато всички възрастни от семейството имат едни и същи изисквания към него.

Това означава всеки един от членовете му да държи да се изпълняват определени неща в определено време. Така няма да възникнат изречения от рода на „Да, ама баба ми позволява да си мия зъбите по-късно“.

Какво е детство без игри, ожулени колене и нацапани с кал ръчички и дрешки? А още по-хубавото е, че мама винаги е насреща при всяка ситуация – за да почисти малчугана, да го измие и изпере рокличката, да изплакне личицето. Колкото и идилична да е тази гледка, няма как да продължава винаги и в един момент вашето малко слънчице ще трябва да започне да се учи само как да се грижи за своята хигиена. Да внимава да не се окапе, докато се храни, да пази ръцете си чисти, да мие зъбките си редовно и много, много други. Както при всяко останало нещо, което спада към графата „задължително”, трябва да подходим с игра и закачка, докато детето разбере какво точно се иска от него и свикне да го прави редовно. Как обаче да започнете?

Когато е между две и половина и три години, то вече може да разбере какво са микроби, макар и не съвсем. Това е подходящото време, в което можете да започнете с обяснение, че това са миниатюрни и невидими за простото око същества, които могат да възпалят гърлото ни, да причинят хрема. А фактът, че са малки и невидими, съвсем не означава, че не са опасни. Обяснете къде живеят и как точно се предават, от какво се страхуват. А именно, че се страхуват само от сапуна и затова е важно да мием ръчичките си, зъбките, както и да перем дрехите. За да покажете нагледно какво точно имате предвид, е добра идея да се сдобиете с книжка на такава тема. В книжарниците има разнообразие на тази тематика. Можете да изиграете и сценка, като сложите боя на ръката си и го хванете за ръката. Когато детето види, че и неговата също е изцапана, му обяснете, че по същия начин е и с микробите – те могат да се предадат при ръкостискане и пипане на предмети, пясък, играчки. Ето защо трябва да мие ръцете си редовно. Особено преди ядене. Наблегнете на това, че, ако не го прави, ще пренесе в устата си всичко, което е останало по ръцете, а това би повлияло зле. А, за да е здрав един човек, той трябва да е чист.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Говорете много и се забавлявайте. Разговорите са необходими на малчугана, за да получи отговори на всичките си въпроси и на най-важния – „защо трябва да правя това?“. Използвайте помощни материали за „уроците“, за да демонстрирате нагледно нуждата от добра хигиена. Дайте нагледен пример с куклата. Помолете детето да измие ръцете й и му покажете как точно е правилно да се случва. Малчуганите винаги се ентусиазират много, когато трябва да проявят грижа към нещо. Така се чувстват големи и значими.

Кажете му, че микробите се предават и, когато кихаме или кашляме и винаги трябва да слагаме ръка пред устата си в такива случаи. Сега е моментът, в който да започнете да говорите за гризането на ноктите и бъркането в носа. Наблегнете на това, че микроби се задържат най-вече под ноктите, а относно носа – направете си игра, в която всеки път, в който детето ви се сети да ви поиска носна кърпичка, да печели точки. Записвайте ги на видно място в дома ви, за да може да ги оценява като лични постижения и да се стимулира. Състезание за добре свършена задача можете да направите и за миене на ръце преди хранене и след тоалетна или пък на зъбите преди лягане.

При почти всяко дете има проблем в периода на приучване на устна хигиена. Повечето малчугани приемат миенето на зъбите като досадна задача, която отнема от времето им и търсят нови и нови начини да я отложат. Така е, защото чувстват това като задължение. Обикновено след първоначалния ентусиазъм с „Може ли да си измия зъбите сам?” идва моментът, в който детето не иска да погледне четката. Ето защо в този случай заплахите, като „Ще видиш как ще ти се развалят зъбите, ако не ги миеш”, за съжаление не вършат работа. Разковничето се крие в това да измислите забавна игра и интересен подход, чрез който то да не приема това за задължение. На първо време можете да миете зъбите си заедно – вие, детето и любимата му играчка. Съществуват и приложения за смартфони, които под формата на игра показват как точно трябва да се мият зъбите и едновременно с това засичат времето на търкане с таймер. Това определено е забавно за всяко едно дете и бихте имали голям успех.

Как обаче стои въпросът с къпането? Той е малко по-спорен. Някои родителите оставят малчугана да се къпе сам още в периода 5-6 годинки. Други изчакват повече време – до 8 - 9. Педагозите най-често съветват това да се случи, когато детето проявява независимост в повече от едно действия. Първоначално влизайте в банята с него, за да контролирате нещата, и постепенно оставете задачата изцяло на него.

И не забравяйте - личният пример е не по-малко важен. Нека детето вижда вас самите как спазвате хигиена. Включвайте детето и в почистването на дома. Почти сигурно е, че ще се отзове веднага и ще ви помогне. Дайте му задача според възможностите му. По този начин то ще се научи да цени чистотата. Бъдете постоянни и търпеливи. Ще ви се наложи да повтаряте правилата за лична хигиена около сто пъти на ден, докато вашето малко съкровище свикне с тях, но така е с всяко нещо.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ