Напишете дума/думи за търсене

Как да направите оригинална и ефектна гарнитура към основно ястие

Много често, когато посещаваме ресторанти, виждаме невероятни гарнитури, които подкрепят вкуса и аромата на основното ястие. Освен това обикновено са изработени наистина майсторски и това допринася за красотата на чинията.

Именно днес ще ви представим няколко страхотни гарнитури, които може да използвате, за да направите ястията си още по-красиви, много по-вкусни и ефектни.

Гарнитури за сладки изделия

Освен че може да използвате гарнитурите за солените основни ястия, може да ги добавите и към сладки изделия.

Напоследък стана доста модерно всички ресторанти да предлагат шоколадово суфле или силно шоколадови десерти като фъдж или брауни. Обикновено те се гарнират идеално със сладолед, но вие може да бъдете още по-оригинални.

След като приготвите шоколадовите изкушения, може да нарежете ягоди или да поръсите с боровинки, като добавите листа от мента за украса и за допълнителна свежест.

Когато се смесят ароматите, ще получите истинска бомба, а гостите ви ще са очаровани и от вида в чинията, защото черният цвят на какаото, смесен с червено и зелено, е просто неустоим.

Гарнитури за основни ястия

Важно е да знаете, че всяка гарнитура трябва да може да се изконсумира, за да не се изхвърля. Именно това ни води натам, че има правило, което гласи, че гарнитурата към основно ястие задължително трябва да бъде сготвена. Тоест трябва да изберете гарнитури, които да са минали някаква термична обработка.

Ако сте избрали да сготвите леко, свежо месо като риба, пилешко или патешко, може да го гарнирате със задушени зеленчуци. Изберете броколи, карфиол, моркови или дори цвекло. Те ще дадат много интересен аромат и цвят на бялото месо, ще го направят по-оригинално и по-цветно, което ще предизвика желание за дегустиране.

В менюто ви вероятно не присъстват само бели и леки меса, затова е важно да отбележим нещо и за по-тежките като свинско и телешко. Там може да заложите на гарнитура от картофи. Картофено пюре, картофи на фурна, на грил, варени, картофена салата, каквото се сетите, би отивало идеално.

Сосовете също може да са перфектно канапе на всяко ястие, затова си припомнете как се прави гъбен сос, винен сос, боровинков за пилешкото и леките меса, както и такива от сирена. Експериментирайте, това е единственият вариант да разберете какво ви харесва и да изненадате гостите и семейството си с разнообразни решения.

Вегетариански решения

За да гарнирате вегетариански ястия, може да заложите на задушени моркови, които идеално си пасват със сготвените бобови изделия. Същото важи и за много други зеленчуци. Но какво става при суровоядците? Пробвайте да комбинирате различни зеленчуци в салата, като експериментирате и с плодове.

Много от познатите зеленчуци си пасват идеално с голяма част от плодовете като например чери домати и горски плодове, както и моркови, ябълка и цвекло.

Бъдете смели, защото само опитът ще ви помогне да взимате все по-вкусни решения. Много малко домакини имат времето да експериментират с храната, затова може да си дадете време, в което да правите само експерименти. Това може да бъде веднъж в седмицата или дори веднъж в месеца, но когато намерите новите си любимци в кухнята, ще сте горди и развълнувани да опитате пак.

  • Ключови думи: