Напишете дума/думи за търсене

Върни си самочувствието отново

Килограмите често заемат поне едно, ако не и всички челни места в списъка с онези досадни причини, които ни карат да губим самочувствието си всеки ден. Когато в края на всяка година започнем да умуваме какво бихме искали да си пожелаем или да ни се случи през следващата, много често стигаме до извода, че от всички цели най-искрената е една - “да сваля поне 5 кг”. Затова не спираме да търсим начини как да отслабнем и отново да влезем в тесните дънки, с които не чак толкова отдавна сме крачили уверено по главната улица. Защо това се оказва толкова трудно?

Едва ли за някого все още е тайна, че решението да се преборим с излишните килограми е само първата стъпка. Иска се изключително упорство, за да се доведе начинанието до благополучен край.

Малко са склонните да спорят, че теглото е много здраво обвързано с хранителните ни навици. Повечето хора признават, че въпросните няколко излишни килца се дължат именно на това, че си похапват здраво или че го правят в неподходящи часове. Истината е, че за излишните килограми кога ядем е не по-малко важно от това какви са храните, които приемаме. Ако сте от хората, за които е трудно да се придържат към режими, може да се запишете на специална програма.

В общия случай здравият организъм се поддава на диети повече или по-малко, най-вече в зависимост от възрастта на индивида. Но и най-младите след отслабването се изправят пред пореден проблем: излишната кожа и спихналия вид на тялото, след като най-накрая килограмите са смъкнати.

Поради тази причина е нужно и да положим необходимите усилия за успеха на начинанието. Особено важно е при това тези усилия да бъдат и правилно канализирани, за да не се окаже, че постоянно хабим енергия и нерви, а реално не постигаме кой знае какво.

Случвало ли ви се е да се лишавате постоянно от всякакви гастрономични изкушения и да тренирате редовно, но все така да оставате обезкуражени от числата, които виждате да показва кантарът? Разбира се, много жени са изпитали това усещане през годините. Има някои неща, които не бива да забравяме.

На първо място, ако фитнесът е предпочитаният от вас начин да бележите двигателна активност, трябва да имате инструктор, който да ви помогне да съобразите програмата си с целите си. Възможно е, ако сме избрали прекалено силова програма, с която се горят прекомерно много калории, да се окаже, че след часовете за упражнения всъщност… трупаме повече килограми дори от преди, защото компенсираме с повече ядене или по-малко движение. Ако сме избрали добра програма за отслабване, но пъктрупаме мускулна маса, също не бива да се учудваме, ако цифровото изражение на теглото ни не се променя. Затова нека поне веднъж се замислим именно за външния си вид и да се запитаме - изглеждаме ли по-добре отпреди? Ако да, то определено сме постигнали целта си.

Ако дори комбинацията от уж правилната диетата и двигателен режим продължават да не дават резултат, следва да се замислим за здравето си и да се посъветстваме със специалисти какви могат да бъдат причините за това. Ако лекуващият лекар прецени, може да ви изпрати на престой в санаториум или да пристъпи към изследване на биохимичните процеси, протичащи в организма. В основата на упоритите килограми може да стои един сериозен хормонален дисбаланс, причинен, от нарушения във функциите на щитовидната жлеза, например. Ако това е така, ще се наложи да преразгледате тотално подхода си към отслабването и да го направите много по-комплексен от просто една козметична грижа за себе си.

В Апартхотел “Лъки СПА & Релакс” в китното българско градче в подножието на Пирина, Банско, целогодишно се организират програми ЛъкиФит. Те са разработени специално за хората, които имат нужда да си върнат самочувствието, като им предоставят необходимото уединение и специализирана грижа.