Напишете дума/думи за търсене

5 причини бременните да хапват аспержи

Фолатът е жизненоважен по време на бременност, тъй като въз­препятства развитието на дефекти на невралната тръба у зародиша. От него има достатъчно много у аспержите.

Фолатът освен това предпазва сърцето, тъй като понижава нивата на хомоцистин – аминокиселина, свързана със сърдечносъдовите заболява­ния. Фолатът вероятно предпазва и от рак. Недостигът на фолиева киселина може да увреди ДНК и да доведе до туморни изменения в клетките. Една чаена чаша варени аспержи съдържа 263 мкг фолат, което е 66% от препоръчителния дневен прием. Ето още 5 полезни вещества, които се съдържат в аспержите.

Витамин B6

Той стимулира имунната система и е необходим за производството на антитела срещу редица заболявания. Играе важна роля, тъй като помага на организма да извлича енергия от храната. Според предварителните проучвания витамин B6 облекчава и усеща­нето за дискомфорт в периода преди настъпване на менструация, а също така помага да се преодолее гаденето в ранните етапи на бре­менността.

Влакнини

Неразтворимите влакнини са важни за храносмилател­ния тракт, а разтворимите понижават холестерола. (В една чаена ча­ша аспержи се съдържат около 3 г влакнини.)

Глутатион

Той е ензим, който действа като антиоксидант, прите­жава способността да неутрализира карциногенните и да предпазва клетките от пораженията на свободните радикали.

Рутин

В комбинация с витамин С този антиоксидантен флавоноид укрепва и предпазва кръвоносните съдове.

Сапонини

Те се свързват с холестерола и възпрепятстват абсорбцията му в храносмилателната система, като по този начин предот­вратяват сърдечносъдови заболявания.

Най-добре е да приготвяте аспержите на пара или в микровълнова фурна. Важно е да се отбележи, че връхчетата съдържат най-много фитохимикали.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ