Напишете дума/думи за търсене

Пъпна херния при бебето

Нормално е коремът на бебето да изглежда някак пълен и заоблен.

Когато плаче или се напряга, може също да забележите, че кожата над централната му област може да изпъкне между лентите на мускулната тъкан, изграждащи коремната стена от двете страни. Това почти винаги изчезва през следващите няколко месеца, докато новороденото расте.

Много родители са загрижени за външния вид и грижите за пъпната връв на своето бебе. Тя съдържа три кръвоносни съда (две артерии и вена), обвити в желеобразно вещество. След раждането връвта се затяга или връзва, преди да се пререже, за да се отдели бебето от плацентата. След това пъпното пънче просто се оставя да изсъхне и отпадне, което обикновено се случва за около 10 дни до 3 седмици.

Може да бъдете инструктирани периодично да намазвате зоната със спирт или да я измивате със сапун и вода, ако се замърси или лепне, за да предотвратите инфекция, докато падне и изсъхне. Зоната на пъпа на бебето не трябва да се потапя във вода по време на къпане, докато това не се случи. Връвта ще премине през промени в цвета, от жълто до кафяво или черно - това е нормално. Трябва да се консултирате с лекаря на вашето бебе, ако областта се зачерви или ако се появи неприятна миризма или отделяне на секрет.

Нека поговорим и за пъпните хернии. Те са често срещани при новородени. Дупка в стената на корема на мястото на пъпната връв позволява на червата на бебето да изпъкнат, когато то плаче или се напряга, водейки до това горната кожа да се издуе навън. Тези хернии обикновено са безвредни и не са болезнени за кърмачето. Повечето се затварят сами през първите няколко години, но обикновена хирургична процедура може да поправи хернията, ако тя не се затвори сама. Не бива да се опитват домашни средства за лечение на пъпна херния, които са били изпробвани през годините, като закрепване и залепване на монети върху областта. Тези техники са неефективни и могат да доведат до кожни инфекции или други наранявания.

Лекарите обикновено поставят диагноза за пъпна херния с един преглед на корема. Те проверяват размера и формата й, за да се установи дали хернията може да бъде изтласкана обратно. Първоначалният преглед е последван от следващи профилактични, на които докторът проверява развитието при прибирането.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ