Напишете дума/думи за търсене

5 неща, които ще се случат след раждането

Раждането е свързано с толкова много промени. Вероятно ще бъдете или сте били подготвени за повечето. Но повярвайте, има и такива, за които едва ли някой ви е предупредил. Ето какво наистина се случва с ума и тялото ви през първите 6 седмици у дома.

СНИМКА: Jonathan Borba
СНИМКА: Jonathan Borba

Първото посещение на банята ще бъде странно преживяване.

Да, тялото ви ще е променено. Не говорим за корема и наддадените килограми, а за интимната зона. Разбира се, ако раждането е било естествено. Може би ще се шокирате малко, но спокойно - това е нормално. С времето всичко ще си дойде на мястото. Подгответе се и за течението, което ще имате, докато тялото ви се изчисти от всички околоплодни течности през бременността. Ще отделяте лохии не само по време на болничния престой, но и след като се приберете вкъщи. Това ще продължи, докато се изчистите напълно.

Ще носите огромни дамски превръзки.

Съвсем логично отделянето на лохии ще наложи да ползвате превръзки, за да не изцапате бельото си през деня. Бъдете подготвени да ги използвате със седмици. Течностите, които излизат от вас, ще бъдат първо в тъмночервен цвят, после в розов, кафяв, жълт и накрая бял. В края ще бъдат леки капчици, но дотогава може да минат цели 6 седмици в зависимост от организма ви. Затова се въоражете с търпение.

СНИМКА: Alexander Sergienko
СНИМКА: Alexander Sergienko

Ще ви боли, когато ходите до тоалетна.

Ако имате шевове от раждането, ще изпитвате дискомфорт, докато ходите по малка и голяма нужда. Ще има парене и вероятно болка при напъване. Нормално е болката да продължи, докато тъканта не зарасне достатъчно. Бъдете внимателни и винаги изплаквайте мястото обилно с вода. Няма да ви заблуждаваме - първото посещение на тоалетната ще бъде най-неприятно.

Контракциите няма да спрат с раждането.

Раждането не значи край на контракциите. Следродилните контракции могат да продължат 2 до 3 дни след появата на детето. Болката може да бъде от лека до толкова силна, колкото изпитвате по време на цикъл. Тези т.нар. следродилни контракции се дължат на "напъните" на матката да се върне отново в предишния си, нормален размер.

Настроението ви ще бъде променливо.

Хормоните все още играят с пълна сила във вас. В един момент може да се чувствате тъжна, разтревожена, а в друг - пълна с позитивизъм и въоражена с усмивка. Това е нормално. Скоро всичко ще си дойде на мястото и ще се уравновесите. Необходимо е дотогава вашите близки да подхождат с разбиране към крайността в емоциите ви и да ви подкрепят.

СНИМКА: Ava Sol
СНИМКА: Ava Sol
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ