Напишете дума/думи за търсене

Тъгата е нормална емоция след раждане

Преходът от бременност към родителство е сериозна промяна в живота - както физическa, така и емоционалнa.

През първите няколко дни от живота на вашето бебе е нормално да усещате върхове и спадове. В този период може да се почувствате щастливи в една минута и сълзливи или претоварени в следващата. Ще откриете, че се усещате ядосани, тъжни, раздразнителни или обезсърчени. Това не означава, че сте „лоша“ майка или че не обичате бебето си.

Смята се, че тези промени в настроението са причинени от хормонален дисбаланс, който настъпва в тялото на жената по време на бременността и след раждането. Нивата на естроген и прогестерон, необходими по време на бременност, внезапно спадат, причинявайки промени в настроението.

Други фактори - като умора и липса на сън, например - също могат да допринесат за тези чувства. Обикновено продължават само няколко дни или седмици и спират от само себе си без медицинско лечение. Ако попаднете в такава ситуация, се опитайте да се грижите за себе си колкото е възможно повече. Яжте здравословна храна и си почивайте, особено след като изтощението и липсата на сън могат да засилят и подхранват чувството на тъга.

Ето някои други неща, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре:

Приемете помощ, особено в първите дни и седмици след раждането.

Позволете на семейството и приятелите си да ви помогнат с поръчки, пазаруване на храна, домакинска работа или грижи за бебето.

Позволете на някой да приготви храна или да наблюдава детето, докато се отпускате с душ, вана или дрямка.

Говорете с други майки, които да ви помогнат да се почувствате подкрепени и да ви напомнят, че не сте сами.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Свързването може да се забави по различни причини. Бъдещите родители могат да си представят, че бебето им има определени физически и емоционални черти. Реалността след раждането може да ви накара да коригирате психическата си картина.

Ако ситуацията продължава повече от седмица или две или ако симптомите се влошат, говорете с вашия лекар, за да обсъдите дали следродилната депресия може да е причината за емоционалните ви спадове.

По-лесно е да се свържете с бебето си, ако хората около вас ви подкрепят и ви помагат да развиете увереност в своите родителски способности. В началото грижата за новородено може да отнеме почти цялото ви внимание и енергия - особено за кърмеща майка. Свързването ще бъде много по-лесно, ако не сте изтощени от всички други неща, които се случват у дома, като домакинска работа, храна и пране. Полезно е, ако получавате допълнителен тласък с тези ежедневни задължения, както и обща емоционална подкрепа.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ