Напишете дума/думи за търсене

До 14-годишна възраст едно дете трябва редовно да приема флуорид

Телата ни са съставени от 60% вода. Раждаме се с около 78% в него. Докато станем на 1 годинка, тези проценти са спаднали до 65.

Сокчета и кашички са неизменна част от диетата на подрастващото, но някога замисляли ли сте се колко е важна водата за детското тяло?

Също както възрастните, децата се нуждаят от вода в своя всекидневен ритъм. Препоръчва се минималният прием на вода в различния стадий на растеж на детето да е следният:

възраст: пол: чаши вода на ден

4 – 8 години - момичета/момчета - 7

9 – 13 години - момичета- 9

момчета - 10

14 – 18 години- момичета - 10

момчета - 14

Тоест, това колко вода трябва да приема детето, зависи от такива фактори като възраст, пол и тегло. Чашите вода на ден представляват цялостното количество вода за пиене на ден под всякаква форма – зеленчуци, плодове, друга храна, други напитки и тн. Количеството може да варира и според външни фактори, като климатични условия, физическа активност, общо здравословно състояние.

Едно от най-важните неща, които водата доставя на децата, е флуорид. До 14 годишна възраст едно дете трябва редовно да приема флуорид, с цел заздравяване на костите и засилване на резистентността към кариеси. Това, което е важно да се запомни, е че има специфики при подбиране каква вода да дадем на детето, така че по естествен начин да приема необходимото количество флуорид. Някои филтри за вода,пресяват и естествения флуорид от чешмяната, затова ако смятате, че детето не приема достатъчно от този минерал е добре да попитате педиатъра му какъв би бил правилният подход.

СНИМКА: Pexels
СНИМКА: Pexels

Редовното пиене на вода помага на детето да поддържа здравословно тегло. България е на 5-о място в Европа по процент на деца със затлъстяване. Освен леснодостъпната „джънк“- храна и недостатъчната физическа активност, слабият прием на вода също способства за забавянето на метаболизма, почти по идентичен начин, какъвто бихме видели и при възрастните.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ