Напишете дума/думи за търсене

С упражнения по корем бебето бързо ще се научи да се обръща

От съществено значение за укрепване на мускулатурата на вратлето на бебето е да го поставяте по корем, за да се научи да вдига само глава.

В началото ще успява само за кратко, а след това ще я пуска. Нормално е. С всеки следващ ден времето ще се увеличава. По този начин бебето започва да расте здраво, защото това упражнение включва стимулиране и усъвършенстване и на мускулите на ръчичките, както и на крачетата, но най-важното - подпомага правилното позициониране на гръбначния стълб.

Родителите споделят, че такива упражнения помагат за намаляване на коликите. Поставяйки го по корем и по този начин преди хранене ще изкарате въздуха от стомахчето и така ще помогнете за по-доброто храносмилане. С упражненията по лежане по корем детето бързо ще се научи да се обръща само.

Какво да правим, ако не иска да лежи по корем?

Ако не иска да лежи по корем, препоръчваме да започнете различни видове тренировки. Една от най-популярните например е в леглото. Застанете в полуседнала позиция, така че да се облегнете на таблата на леглото или на стената.

Свийте краката в коленете и поставете бебето по корем, така че крачетата му да са в позиция жабче. Започнете с нежни масажи по гръбчето му, за да се отпусне и свикне с тази позиция. Постепенно отпускайте краката, докато стигнете хоризонтално положение. Тогава вашето бебче ще лежи по корем без възражения.

От кой месец е нормално да започне да го прави?

Всяко бебе се развива по различен начин, защото е индивидуално. Показва своя характер, има си своите предпочитания. Така е със всичко. И все пак, кога е нормално да започне да се обръща само, от кой месец?

Обръщането от гръб по корем обикновено е предшествано от следенето с поглед на предмет или играчка, от смеха на родителя, от външни фактори. Все неща, които привличат вниманието му. И така - първо то ще извърта поглед, след това глава. Може да легнете в голямо легло до него и да се опитате с чужда помощ - с бебешки играчки да прихванете неговия поглед и постепенно да започне да се обръща само. Както вече споменахме, всяко дете е различно, но нормално е да се обръща от гръб по корем и обратно само се проявява между четвъртия и седмия месец.

Трябва ли да се притесняваме?

Разбира се, притеснение може да има, ако детето ви е по-енергично и иска бързо да опознае света. Тогава може да ви изненада и да започне да се обръща само от по-рано. Затова трябва да бъдете готови за неочаквани събития, така че не го оставяйте на необезопасени места. Ако вече вашето бебче е навършило 4 месеца, но не иска да се обръща само - спокойно. То просто е по-лениво и това ще се случи на по-късен етап. Най-често около петия месец.

Всички родители искат най-доброто за своето бебе, затова се случва да прибягват до крайни мерки. С насилственото стимулиране няма да го накарате да прави тези задачи, ако още не му е дошло времето и не се чувства физически готово. Осигурете безопасна среда за физически движения и забавления, като за целта е добре да заложите на мека постелка, върху която бебето да се чувства удобно, както и на интересни дрънкалки, подходящи за възрастта му.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ