Напишете дума/думи за търсене

От какво зависи полът на бебето

Бебетата, заченати чрез различни техники за асистирана репродукция, могат да бъдат момчета или момичета в зависимост именно от използваната техника, гласи проучване от 2010 година от Университета в Нов Южен Уелс в Австралия.

Изследователите установили, че процентът на мъжките бебета намалял до около 49, когато двойките избирали интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди (когато сперматозоидите се инжектират директно в яйцеклетката) и ембрионът се пренася в матката по време на етапа на делене след около 2-3 дни. Процентът се увеличил, когато бил използван стандартен инвитро метод за оплождане (яйцеклетката и сперматозоидът се смесват в епруветка, отглеждат се за известно време и след това се инжектират).

Ембрионите се прехвърлят в тялото на майката в стадий на бластоцист, 4 дни след оплождането. Точната причина за по-големия процент мъжки бебета е неизвестен. Лекарите, участвали в изследването смятат, че това се дължи на по-голямата издръжливост на мъжките ембриони.
Теоретично се смята, че са по-способни да оцелеят извън тялото по-дълго.

Диетата на мама

Друго изследване от 2008 година, публикувано в списание Proceeding of the Royal Society открива, че за жените, които приемат повече калории като зърнени храни на закуска, богати на калий продукти като банани, е по-вероятно да родят момчета. От друга страна, избягването на тези полезни храни не е препоръчително, колкото и да искате да родите момиченце, предупреждават лекарите.

Фамилна история

Хората често се опитват да отгатнат пола на бебето си въз основа на броя момичета и момчета във фамилията.
Според лекарите обаче, това не е никакво доказателство и не е водещ фактор, въпреки че има семейства с генетична предразположеност към раждане на определен пол.
Няма публикувани изследвания, които да доказват със сигурност подобни твърдения.

Време на зачеването

Има известни доказателства, че при зачеване по-близо до овулацията шансовете да се роди момче са по-големи. Смята се, че това се дължи на способността на сперматозоидите да оцеляват по-дълго във враждебна среда. Сперматозоидите, които носят хромозома Y показват при различни изследвания, че плуват по-бързо, но не живеят толкова дълго, колкото тези, носещи X хромозома.

Тази теория, разбира се, също е подлежала на обсъждане. Проучване, проведено в Нова Англия през 1995 година не намира доказателства, че времето на половия акт има определящо влияние върху пола на бебето.

Нива на стрес

През 2013 година едно гръцко изследване установи, че през двете години след земетресението на остров Закинтос процентът на раждания на момчета значително е намалял.

Изследователите предполагат, че по-крехката Y хромозома в сперматозоидите не оцелява, заради периода на повишен психологически стрес. Това навежда учените на мисълта, че стресът може сериозно да повлияе хормоналните нива в организма на майката и да накара по-гостоприемната X хромозома да вземе превес, което води до раждане на момиче.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ