Напишете дума/думи за търсене

Ето защо да не целувате детето по устните

Лекарите казват, че децата трябва да се чувстват обичани и в безопасност в семейната среда, но целуването по устните не е най-добрата идея за изразяване на родителска любов.

Защо този начин на изразяване на любов се обсъжда толкова горещо и какво мнение имат детските психолози?

"Това може да измести разбирането на детето за личните граници. Устните и устата са личните граници на детското тяло", обяснява психологът Шарлот Резник пред brightside.me. Когато целувате дете по устните, вие му показвате, че границата на тялото му е отворена и че някой може да нахлуе на негова територия без проблем.

Това включва също плътно повиване, насилствено хранене и агресивно гъделичкане. По този начин инвазивните родители могат да увеличат риска детето им да развие „синдром на жертвата“ с невъзможността да кажат „не“ и да управляват личните си граници.

Нехигиенично е. Лекарите и особено зъболекарите предупреждават, че в устата ни има огромен брой микроби, които може да не заразят възрастните, но могат да се предадат на деца и да им навредят значително. И тъй като детето има по-слаба имунна система, уточнява Шарлот Резник, някои опасни инфекции могат да проникнат в тялото им чрез слюнка.

Детето може да започне да целува други хора по устните като израз на съчувствие. То може да започне да се държи по същия начин, както сте го научили у дома, но извън семейния кръг - целуване на други деца или възрастни по устните като начин да изрази съчувствие. Психологът изтъква, че дори и да е бил невинен жест от страна на родителите, децата научават нещата чрез мимикрия. Така че те могат да се опитат да повторят един и същ жест с другите, без да осъзнават интимното значение на този жест.

Ето защо тя препоръчва да целувате малчугана само по бузите или по челото. Смятате ли, че целуването на деца по устните е приемливо? Има ли значение, според вас, дали е родител от същия пол или от различен? 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ