Напишете дума/думи за търсене

6 любопитни факта за Хелоуин, които не знаете

Хелоуин (31 октомври) се чества от близо две хилядолетия. Ето някои факти за празника, който се отбелязва предимно в англосаксонския свят, но както и други подобни религиозни празници се е трансформирал в глобално комерсиално събитие.

Хелоуин не произхожда от Америка.

Според ‘’The History Channel’’ празникът всъщност идва от келтския фестивал на мъртвите в Ирландия - "Samhain". За тях той представлявал края на старото и приветствието на новото.


Тиквените фенери първоначално не са били правени от тикви.

Тъй като Хелоуин произхожда от Ирландия, така оттам идва и идеята за издълбаването им. С уточнението, че там не са използвали тикви, защото  нямало такива. На мястото на тикви, ирландците използвали ряпа, за да направят своите хелоуински шедьоври.

Първите тиквени фенери "Джак" са се правили от ряпа. Те са кръстени на един ирландски пияница, който според легендата, 3 пъти успял да измами Сатаната. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник, не можел да отиде в Рая, а сделката му с Дявола автоматично изключвала Ада.

На прага на Преизподнята, Сатаната му дал въглен, който Джак поставил в издълбана ряпа, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата е заменена от тиквата “Jack O'Lantern”.

Хелоуин първоначално е бил наричан "Зелевата нощ".

Защо ли? В миналото на празника се е играела една шотландска игра, в която момичетата използвали зеле, за да разгадаят бъдещето си. Преданието гласи, че се опитвали предимно да предсказват информация относно бъдещите си съпрузи.

Първоначално е трябвало да се танцува за да получиш лакомство.


В някои по-ранни версии на “Пакост или лакомство’’, мъжете обикаляли от врата на врата представяйки различни изпълнения, а малките момчета често ги следвали, молейки се за монети. Тази форма на просия след това бързо се превръща в традиция за бонбони.

Има причина оранжевото и черното да са цветовете на Хелоуин

Чуем ли думата Хелоуин и в умовете ни изплуват 2 цвята - оранжево и черно, нали? Е, това не е случайно. Твърди се, че "оранжевото представлява реколтата и черното е смъртта на лятото". Преходът лято - есен е бил въплатен в доста шантави обичаи.

Той е вторият най-печеливш празник.

Хелоуин е вторият най-печеливш от икономическа гледна точка празник след Коледа. В Америка всяка година се купуват 2 400 000 килограма лакомства за празника.

А как всъщност възниква Хелоуин?

Празникът Хелоуин се заражда още в предхристиянските времена сред келтските народи на Ирландия, Британия и Северна Франция. Тези езически народи вярвали, че животът се заражда от смъртта. Дните на студ, тъмнина и смърт започвали във вечерта на 31 октомври срещу 1 ноември. Затова именно тогава те празнували започването на своята Нова година.

Друидите, техните жреци, съветвали хората да загасят всички огньове и светлини по домовете си и така тъмнината надделявала. Според езическата келтска традиция, тогава душите на мъртвите навлизали в света на тъмнината, за да осъществят пълно сливане със Сауин - Повелителят на Смъртта. Сауин можел да бъде усмирен и подлъган единствено чрез жертвоприношения, за да разреши душите на мъртвите, преминали границата между двата свята, да се завърнат отново у дома на този празничен ден. Затова, след като настъпел мрак, на открито се запалвал огромен огън от дъбови клони, на който се пренасяли в жертва реколта, животни, а дори и хора.

Вярванията довели и до ритуалната практика за скитане в тъмното в костюми на вещици, духове, демони. По този начин границата между живота и смъртта се размивала и те се сливали в едно. Келтите също така вярвали, че душите на мъртвите страдат от силен глад в този ден и всяка душа , трябвало да бъде е наситена с „почерпка”. В противен случай ангелите и слугите на Сауин ще отплатят за гнева на господаря си чрез хитрости и проклятия. От там води началото си и днешният обичай „почерпи или ще ти напакостя” (от англ. Trick-or-treat), според който се е зародила традицията децата да обикалят от дом на дом, преоблечени в страшни костюми, за да събират бонбони и други лакомства.

В ранната келтска църква папата се опитал да противодейства на езическия празник чрез утвърждаването на същия ден (1 ноември) като Ден на Всички Светии - денят за прослава на всички християнски светци и мъченици. Вечерта преди празника се наричала All Hаllows Eve или съкратено Halloween – Хелоуин (hаllow- свети, eve – вечер). Тогава се извършва бдение, а на сутринта - сутрешно причастие. Но езичниците и антихристияните реагирали на опита на Църквата да измести техния празник. Така с още по-голям плам, те превърнали навечерието на християнския празник Всички светии, в нощ на магьосничество, вещерство и други окултни практики, които са считани от Църквата за оскверняване на християнските вярвания.

В Източното Православие, денят на Всички Светии се празнува в началото на лятото, в първата неделя след Света Петдесетница.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ