Напишете дума/думи за търсене

10 начина да бъдете по-добър родител

Отглеждането на дете е едно от най-трудните и удовлетворяващи занимания в света – и това, за което може да се почувствате най-малко подготвени.

Даваме ви 10 дъвета за отглеждане на деца, които ще ви помогнат да се почувствате по-добър и пълноценен родител.

1. Всяко дете има най-голяма нужда от обич

Обичта е съществен елемент на позитивното възпитание. Колкото по-често показвате на детето своята обич като го прегръщате и целувате, и му казвате „обичам те", толкова по-силно детето ще иска да покаже, че я е заслужило. Обичта помага на детето да бъде уверено в себе си и да има самочувствие.

2. Изслушвайте внимателно детето си

Интересувайте се какво прави и какво чувства. Успокойте го, че силните чувства са в реда на нещата, стига да са изразени по подходящ начин. Колкото по-често правите това, толкова по-рядко ще ви се налага да стигате до наказания.

3. Ограниченията са в полза и в най-любящото семейство

Да бъдеш родител включва и това да очертаваш граници. Не забравяйте обаче, че е нещо напълно нормално и естествено детето да изпробва тези граници. Това не е непослушание, а част от процеса на учене. Децата се чувстват по-сигурни, ако вие спазвате границите, които сами сте очертали, при положение, че са разумни, дори и да се оплакват от тях от време на време.

4. Смехът помага за разтоварване при трудни ситуации

Понякога родителите стават толкова сериозни, че родителството престава да им носи радост. Забелязвайте забавните страни на това да сте родител и си позволявайте да се смеете, когато е възможно.

5. Да виждате света през погледа на детето и да си представяте какво чувства то, е ключът за разбиране на неговото поведение

Спомнете си как сте се чувствали, когато сте били дете и колко неразбираем ви се е струвал светът на възрастните, когато са се отнасяли с вас несправедливо.

6. Хвалете и окуражавайте детето си

Очаквайте, че детето ще се държи добре и насърчавайте усилията му. Хвалете го за доброто му поведение и се стремете да игнорирате неправилното. Колкото повече натяквате на детето си, толкова по-малко ще ви слуша.

7. Уважавайте детето си така, както бихте уважавали един възрастен.

Позволявайте му да участва във вземането на решения, особено в тези, които пряко го засягат. Изслушвайте внимателно неговото мнение. Ако ви се прииска да му кажете нещо оскърбително, помислете първо как то би прозвучало на някой възрастен. Извинете се, ако сте постъпили неправилно.

8. Установете програма за деня

Малките деца ще се чувстват по-сигурни и по-лесно ще се избегне конфликт, ако има ясна програма за деня. Те са по-доволни, когато имат въведени постоянни часове за ядене, сън и шумни игри.

9. Във всяко семейство са необходими определени правила, но с малките деца бъдете по-гъвкави.

След като вече сте установили правилата във вашето семейство, придържайте се към тях. Децата наистина ще се чувстват много объркани, ако днес им налагате едно правило, а на другия ден го отменяте. Понякога обаче, извън дома ви, е необходимо съобразяване с други правила и те трябва да бъдат обяснени на детето.

10. Не забравяйте собствените си потребности!

Ако усетите, че възпитанието на децата ви дотежава и, че търпението ви се изчерпва, отделете малко време само за себе си. Направете нещо, което ви е приятно. Ако усетите, че губите контрол върху себе си и всеки момент лесно бихте си позволили дори грубо поведение към детето или да му се скарате, излезте за малко, успокойте се и пребройте до десет.

СНИМКА: Image by freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ