Напишете дума/думи за търсене

Наказанието не е градивен елемент при възпитаването на дете

Родителите, които са против употребата на физическо наказание, твърдят, че по този начин не биха могли да научат детето си на самодисциплина или отговорност, а действията им по-скоро биха предали посланието, че увреждането или нараняването на другите е приемливо.

Академичните изследвания в областта също установяват връзка между физическото наказание и възникването впоследствие на детска агресия и антисоциално поведение.

Наказание срещу дисциплина

Независимо дали наказанието е физическо, или не, то просто учи децата, че ако нарушат правилата, ще има негативни последици за тях. Не е сигурно, че това ще даде важен урок на детето и ще му обясни защо правилата са важни или как то може да действат в съответствие с правилата. Наказанието не учи детето да бъде отговорно или да се съобразява с мислите, нуждите или опита на другите. Дисциплината, от друга страна, винаги носи урок, който помага на децата да разберат какво е подходящото поведение и защо те са приети в нашето общество. Възпитанието учи децата как да бъдат по-добри.

Влиянието на наказанието

За съжаление, наказанието е ефективно само за предотвратяване на неподходящото поведение, защото предизвиква страх. Децата се страхуват от това притежанията им да не бъдат отнети, привилегиите(да не бъдат иззети, предпочитанията да се използват срещу тях. Децата не разбират непременно, защо тяхното поведение е погрешно или как то е повлияло негативно на другите. За разлика от това, ефектите от дисциплината върху децата са различни. Те развиват повишено чувство за отговорност, самочувствие и способност да се разграничават подходящи от неподходящи поведения.

Наказанието или умишленото нанасяне на физическа болка, може да бъде много съблазнително решение за някои родители. То обаче не учи детето на друго освен на това, че е добре да нарани другият. Вместо това родителите трябва да се стремят да възпитат децата си, за да им помогнат да разберат по-добре за себе си. Правилно възпитаните деца ще пораснат щастливи, здрави и продуктивни членове не само на семейството си, но и на обществото.

Използвайте подходящ стимул, за да мотивирате детето да се държи добре

При децата най-добрият стимул е обичта и вниманието ви. За да изиграят стимулиращата си роля, вие трябва да сте забавни и приятни. Да отделяте време за забавления с детето си, така че любовта и нежността ви да му бъдат награда.

Задайте си следния въпрос: „Колко време прекарвам с детето си, като просто се забавляваме, без да искам нищо от него?“ Ако отговорът е „много малко“, вие може би не го насърчавате достатъчно да желае обичта и вниманието ви.

Фокусирайте се върху това, което детето умее да прави, и не обръщайте внимание на онова, което не ви харесва

Вместо да се фокусирате върху неуспехите или лошото поведение на вашия син или дъщеря, по-добре се концентрирайте върху положителните неща в поведението му или в това, което е успяло да постигне. Вместо да пилите цял ден, че детето не е било първо в състезанието, а е завършило едва трето, по-добре го окуражете – справи се достойно. Или пък просто намерете начин да изтъкнете неговите достойнства, вместо да натяквате какви са недостатъците му.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Насърчавайте всеки напредък и не забравяйте похвалата

Не чакайте детето ви да постигне пълен успех, за да го похвалите. Когато се учи да чете, да свири на някакъв инструмент, опитва се да се държи възпитано, да спре да се бие или въобще да постигне каквато и да е цел, насърчавайте го на всяка крачка. Проявявайте интерес към най-малкото положително усилие от негова страна.

Винаги можем да намерим причина да похвалим децата си. Обикновено, когато са послушни и се държат добре, ние не им обръщаме внимание. Не ги забелязваме, понеже не ни пречат. И не правим нищо, за да насърчим поведението им. Извършат ли нещо лошо обаче, незабавно привличат вниманието ни!
Така на практика ги подтикваме към постъпки, които не одобряваме, защото по този начин те получават необходимото внимание. Изводът е един - да отделим време и да насърчим желаното поведение.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ