Напишете дума/думи за търсене

Травмирани ли са децата, отгледани от един родител?

Ново изследване разглежда профила на семействата с деца, отглеждани от самотни майки

Последното проучване предлага нова перспектива върху семействата, в които малчуганите се възпитават от самотни майки. Често се смята, че децата в такива домакинства изпитват повече стрес и негативни последствия за поведението си.

Въпреки това, новите данни сочат, че това не е задължително вярно - напротив, резултатите могат да бъдат положителни. Изследването, публикувано от Европейската асоциация за човешка репродукция и ембрионология, установява, че децата на самотни майки не са по-уязвими или предразположени към проблеми в сравнение с тези, отгледани в традиционни семейства. Те не показват значими разлики по отношение на връзката родител - дете и цялостното си развитие.

Анализът сравнява деца, отгледани от самотни майки по собствено желание, с деца в традиционни семейства с двама родители. Противно на общоприетото мнение, резултатите показват, че децата в двата типа семейства не се различават съществено.

Изследването, проведено от Университета в Амстердам, включва 69 самотни майки, които съзнателно са избрали да отглеждат отрочетата си сами, както и 59 родителки в традиционни семейства. Малчуганитр са на възраст между 18 месеца и 6 години, а въпросите в анкетата обхващат три основни области: отношения родител - дете, социален кръг на майката и благосъстояние на децата.

„Децата и в двата типа семейства се развиват добре", казва Матилда Бревайс от изследователския екип. „Самотните майки, които са такива по избор, разчитат на подкрепящ социален кръг от близки и приятели, което е важен фактор”, допълва тя.


Разликата между самотни по избор и тези, останали сами след развод или раздяла, също е значима. Проблемите във връзката родител-дете, а не липсата на баща, оказват негативно влияние. Самотните майки по избор често разполагат с по-добра организационна и финансова подкрепа, което помага на децата им да се развиват добре. Има и позитивни ефекти от възпитанието от един родител, като по-голяма привързаност и по-ранно научаване на отговорност.

В крайна сметка, влиянието на семейната среда върху детето зависи от динамиката в семейството. Няма универсална формула за правилно или грешно възпитание, независимо дали детето се отглежда от един, или от двама родители.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Sasin Tipchai from Pixabay

Image by Vânia Dos Santos from Pixabay

Image by heymattallen from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ