Напишете дума/думи за търсене

Как да нанасяме правилно детската слънцезащита?

Кожата на новороденото се развива постоянно, като достига пълната си функционална зрялост около първата година.

Защитните механизми срещу слънцето започват да се проявяват през първото лято, но е важно да се помни, че количеството меланин в кожата на бебетата е много по-малко от това при възрастните. Това означава, че кожата им е по-уязвима към слънчевите 

През първите шест месеца трябва да се избягва излагането на слънце, тъй като кожата на бебето е незряла. След шест месеца може да се използва слънцезащитен крем с минерален филтър. За деца над три години се предлагат специални слънцезащитни продукти с висок SPF, които са водоустойчиви и подходящи за активна игра.

Слънцезащитният крем трябва да се нанесе 15-20 минути преди излагане на слънце. Често срещана грешка е да се маже детето непосредствено преди да излезе на слънце или да влезе във водата.

За да се покрие цялото тяло на детето, са необходими около две супени лъжици слънцезащитен крем. Нанасянето трябва да започне отгоре-надолу (от ушите към стъпалата), за да не се пропусне нито една зона. Слънцезащитният крем трябва да се нанася на всеки два часа и след всяко излизане от водата, когато детето е на плажа. Децата не трябва да се излагат на директна слънчева светлина между 10 и 16 часа, когато слънцето е най-силно.

Малчуганите усвояват навици от родителите си, затова е важно да използвате редовно слънцезащитен крем, да носите шапка и очила. С по-големите деца трябва да се говори за рисковете от изгарянето и важността на играта на сянка, носенето на шапка и очила.

Когато децата не са на плаж, е препоръчително да носят светли дрехи от леки материи. Тийнейджърите често са привлечени от солариумите, но родителите трябва да им обяснят колко опасно може да бъде това интензивно облъчване за тяхното здраве.

Много е важно да знаете, че защитните кремове не са предназначени да удължават времето ви под слънчевите лъчи, а да ви предпазват, когато не можете да избегнете директното излагане. Често хората нанасят по-малко продукт от необходимото и не го прилагат достатъчно често, което намалява ефективността му. Не удължавайте времето под слънцето само защото сте крем, тъй като това обезсилва защитата му срещу кожен рак!

За ежедневни дейности се препоръчва слънцезащитен крем с SPF поне 15, а за почивки и интензивно излагане на слънце - SPF 30 или по-висок. Не забравяйте да покриете всички части на тялото, включително ушите!

Химикалите в слънцезащитните продукти могат да се деактивират от слънчевата светлина и да станат по-малко ефективни с времето или поради изтриване от дрехи, хавлии или пот. Затова е важно да прилагате отново слънцезащитен крем на всеки два часа, ако сте навън за продължително време, особено по време на ваканции.

При децата не трябва да се избират много мазни продукти, т.е да са лепофилни умерено, но да не са много мазни, тежки, тъй като могат да предизвикат пустулозен обрив, т.е. малки гнойни пъпчици.

Докато при родителите слънцезащитата задължително трябва да се съобрази с типа кожа. Ако кожата е суха, продуктът трябва да бъде по-плътен, по-богат на мастни молекули, на липидни компоненти.

СНИМКИ: Image by Christo Anestev from Pixabay

Image by freepik

Image by freepik

Image by fancycrave1 from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ